glavna razminiranost

Sva minski sumnjiva područja u Požeško-slavonskoj županiji nalaze se na području Pakraca, a planiranim aktivnostima za 2022. godinu predviđeno je da se poslovi razminiranja provedu i na preostalom minski sumnjivim područjima te bi tako Županija krajem 2022. godine bila bez minski sumnjivih područja, rekao je Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje, na prezentaciji o stanju razminiranosti na našem području održanoj danas u gradskoj vijećnici kurije Janković u Pakracu.

Javna prezentacija, uz požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, pakračku gradonačelnicu Anamariju Blažević, lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu, okupila je i županijske i lokalne sudionike civilne zaštite, vatrogastva, HEP-a, Crvenog križa te drugih institucija.

Prezentirajući trenutno stanje razminiranosti Bogdanić se osvrnuo na retrospektivu događaja, kako se kretalo u minski sumnjivi prostor, od kada su ga detektirali 1996. godine pa do danas.

nikša bogdanić

Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje

Nerazminirano još samo 6,29 četvornih kilometara

Bogdanić je istaknuo kako je nakon obilježavanja cjelokupnog prostora požeške županije, od 87 četvornih kilometara minsko sumnjivih područja rasprostranjenih na četiri grada i općine, ostalo još samo nerazminiranih 6,29 četvornih kilometara na području Pakraca. Razminirane su kuće, okućnice, vitalne infrastrukture, državne granice, poljoprivredne površine, nasipi, pašnjaci  te područja zaštićene prirode dok su preostale šume i brdsko-planinsko područje što zahtijeva i puno ručnog rada, a manje pomoćnih tehnoloških sustava. Od 1998. do 2021. godine ukupno je pronađeno 1475 različitih vrsta eksplozivnih naprava i ostataka, a utrošeno iz svih financijskih izvora 340 milijuna kuna.

Na području naše županije od 1996. godine od mina je stradalo 15 osoba, od toga 4 smrtno.  Posljednje smrtno stradavanje u našoj županiji bilo je 21. studenog 2004. na području Lipika gdje je tragično preminuo jedanaestogodišnjak.

damir trut

dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite

Razminiravanje traži i znatna financijska sredstva

„Nakon  Domovinskog rata minska zagađenost Požeško-slavonske županije, uz još druge županije, predstavlja veliki problem i ostavlja dugoročne socijalne, ekonomske i ekološke posljedice. Plan je do kraja godine u potpunosti očistiti Požeško-slavonsku županiju od mina i na kraju godine službeno predati potvrdu o razminiranosti. Uz smanjenje minskih područja također bilježimo i smanjenje nesreća, što je rezultat kontinuirane i ciljane edukacije o minskoj opasnosti i vrlo uspješno obavljenom zadaćom svih sudionika u sustavu razminiravanja minsko sumnjivih područja“, rekao je dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite u uvodnom dijelu prezentacije.

Trut je naglasio kako su sve ove aktivnosti zahtijevale i znatna financijska sredstva gdje je od 1998. godine do sada utrošeno oko 7 milijardi kuna, a od 2015. godine s velikim dijelom se sredstva dobivaju i iz Europske unije koja je do sada utrošila oko 180 milijuna eura. Svake godine se uloži oko 400 milijuna kuna na smanjenje minsko sumnjivih područja u Hrvatskoj. Istaknuo je primjer Požeško-slavonske županije koja je dobila oko 31 milijun kuna bespovratnih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za razminiravanje 3,7 četvornih kilometara poljoprivrednih površina na području Lipika i Pakraca.

anamarija

Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica

Očišćeno područje preduvjet za socio-gospodarski oporavak

„Nažalost, i nakon 30 godina razgovaramo o minsko sumnjivom području, to je naša realnost i s tim živimo, ali nasreću svijest o opasnosti od mina naših sugrađana i svih koji nam dolaze je na visokoj razini. U Domovinskom ratu naše područje pretrpjelo je prevelike posljedice, od ljudskih žrtava do infrastrukturne štete, a u upravo zbog toga se najviše veselim završnoj konferenciji kada ćemo moći službeno reći da na našem području više nema minsko sumnjivog područja“, rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević pozdravljajući goste i sudionike prezentacije.

„Što minsko sumnjiva područja znače za sigurnost građana, za gospodarski, poljoprivredni i turistički razvoj mislim da smo svi itekako svjesni. U tom kontekstu želim se uime svih građana Požeško-slavonske županije zahvaliti Ravnateljstvu civilne zaštite i Hrvatskom centru za razminiranje za sve aktivnosti koje su učinjene u proteklim godinama kako bismo danas bili u gradu Pakracu koji do kraja godine neće imati minsko sumnjiva područja“, istaknula je županica Antonija Jozić dok je analizu stanja predstavio stručni suradnik Branko Grgić ispred Požeško-slavonske županije istaknuvši kako je županija imala 3,5 posto minsko zagađenog područja od ukupne površine te bila na sedmom mjestu od 12 županija sa minsko sumjivim područjima.

županica

Antonija Jozić, požeško-slavonska županica

Kako su svi govornici istaknuli, zacrtani plan do kada će Hrvatska u potpunosti biti očišćena od mina je do kraja 2026. godine.

Na kraju javne prezentacije sudionici su se uputili na lokaciju na kojemu se izvode radovi razminiranja, na potezu naselja Španovica - kamenolom Šumetlica.

2022 02 15 10.28.08 Medium

IMG 6918 Large Medium

IMG 6914 Large Medium