koze spomenik Medium

Vezano za neugodnu pojavu da koze brste svježe položene vijence na spomen obilježju logora Bučje 21. siječnja smo Policijskoj upravi poslali upit: „Vezano uz vaš  dopis od 20. siječnja koji govori o problematici prisutnosti životinja na prometnicama interesira nas što je policija poduzela protiv uzgajivača domaćih životinja na području Bučja čije životinje prema žalbama vozača na društvenim mrežama i osobnim kontaktima učestalo bez nadzora borave na cesti između Glavice i Ožegovaca  čineći nered i štetu i izvan prometa o čemu smo pisali  18. siječnja tekstu „LJUDSKA GLUPOST I BEZOBRAZLUK RUKU POD RUKU Stado koza brsti vijence na spomen obilježju na Bučju!“.

U odgovoru pristiglom jučer kažu: „U  vezi s Vašim upitom,  obavještavamo Vas  da se u navedenom slučaju radi  o 52-godišnjaku iz Bučja, vlasniku životinja za kojeg je više puta utvrđeno da svoje životinje drži bez  nadzora. U proteklih pet godina Policijska postaja Pakrac je temeljem dojava građana ili neposrednog zapažanja policijskih službenika,  postupala u više navrata  te je  navedeni vlasnik  11 puta procesuiran zbog počinjenog prekršaja iz čl. 119. st. 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U odnosu na događaj objavljen u  novinskom članku,  policijski službenici su  po zaprimljenoj dojavi izašli na mjesto događaja i utvrdili  da su životinje, koje vlasnik, kao i u ranijim slučajevima, nije držao pod nadzorom,  došle na područje neograđenog spomen obilježja na Bučju te uništile dijelove položenih vijenaca. U vezi s navedenim okolnostima, na temelju utvrđenog činjeničnog stanja i  važećih propisa,  nisu postojali  uvjeti  koji bi omogućavali pokretanje  prekršajne ili kaznene odgovornosti vlasnika.“

Lani na našim cestama 76 naleta na životinje

Osim koza kod spomenika povod za takav upit nam je bila i informacija o prisutnosti životinja na cestama županije prispjela iz PU Požeško-slavonske dan ranije. Iz nje doznajemo da je na području Policijske postaje Pakrac lani  zabilježeno 76  naleta vozila na životinje pri čemu naše prometnice po toj negativnoj pojavi nisu izuzetak u odnosu na ostatak županije. Tako je u  2021. zabilježeno ukupno 320 naleta vozila na životinje na cesti, osim 76 „pakračka“, 141 na području Policijske postaje Požega i 103 na području Policijske postaje Pleternica. Taj trend, od skoro prosječno jednog naleta dnevno,  nastavljen je i u prvih 20 dana ove godine kada ih je bilo još 20, upozorava Nikolina Janković, glasnogovornica PU Požeško-slavonske.

Najveći broj čine naleti  vozila na srneću divljač,  pa je tako u protekloj godini zabilježeno na županiji 219 naleta. U 24 slučaja zabilježeni su i naleti vozila na divlju svinju, 21  na jelena, 19 na psa, 13  na jazavca, devet na zeca, po pet naleta na fazane i lisice, po dva  na nepoznatu životinju i pticu  te jedan nalet na vidru. Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku,  prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovoran je vlasnik životinje.Ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj.

Vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna, upozoravaju iz policije vozače i vlasnike životinja.