banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Gazić Hajduk

Prošlo je 17 od predviđenih 24 mjeseca za provođenje projekta „Revitalizacija društvenog centra Pakrac“, koji od lanjskog svibnja provodi Nogometni klub Hajduk Pakrac ukupne vrijednosti 1.378.515,42 kuna i u punom iznosu nepovratno su sredstva osigurali Republika Hrvatska (15 posto) i Europski socijalni fond (85 posto). Dakle sada smo na nešto više od  dvije trećina projekta. Koja je sve materijalna i nematerijalna dobit iz projekta za NK Hajduk pitali smo njegovog predsjednika Vladimira Gazića.

Upravo tako, dobar dio provedbe projekta je iza nas koji je bio dosta izazovan jer je projekt započeo s provedbom u vrijeme početka pandemije te je organizacija svih aktivnosti bila pod upitnikom. Zbog svih mjera koje su bile na snazi, na početku provedbe projekta smo organizirali radove na rekonstrukciji krova i unutarnjih prostora Udruge kako bi pripremili prostor za aktivnosti kada mjere popuste.

S uloženih skoro 200 tisuća kuna u građevinske radove značajno smo unaprijedili uvjete za rad Udruge i svih njezinih članova. Zamijenili smo krov iznad prostorija koji je tijekom većih kiša prokipšnjavao i stvarao nam velike problema. Nakon sanacije krova smo mogli i sanirati i oštećenja od vode i podove. Također smo zamijenili sustav grijanja i spustili stropove čime smo značajno smanjili potrošnju energenata i omogućili zagrijavanje prostorija ispod tribine koje je zbog nedostatka toplinske izolacija bilo jako teško zagrijati.

Uredili smo i prostor teretane, nabavili smo veći dio opreme i instalirali, a dio se očekuje još za nabaviti do završetka projekta u svibnju 2022. godine. S obzirom da smo sportska udruga, teretana se koristi svakodnevno u različitim kategorijama, ali je i na raspolaganju svim drugim zainteresiranim udrugama. 

Nakon uređenja prostora smo pristupili organiziranju različitih radionica za sve članove lokalne zajednice. Na većini tih radionica budu članovi kluba, ali na dijelu radionica poput zdrave prehrane i sličnih bude učesnika i koji nemaju veze s klubom, ali ih zanima tema. Ovim projektom nam je bio cilj oplemeniti prostorije kluba koje su zamišljene kao prostor okupljanja svih uzrasta i mislim da smo uspjeli u tome. Kroz prostorije svaki mjesec prođe 200-300 osoba koje sudjeluju na različitim aktivnostima. Za organizaciju određenih radionica su u velikoj mjeri uključeni volonteri  kluba  bez kojih dosta toga ne bi bilo moguće.

Koliko ste vi kao predsjednik kluba zadovoljni  popularizacijom ovog mjesta kao okupljališta Pakračana, naročito mlađe dobi?

Okupljalište mladih

Svaki projekt koji je usmjeren u aktivnosti i infrastrukturu za mlade čini me iznimno sretnim i ponosnim. Stadion sa svojim klupskim prostorijama je već prije okupljao veliki broj ljudi u ovom dijelu grada, ali unazad par godina sa svim dodatnim sportskim sadržajima je sportski centar postalo pravo okupljalište mladih koji se bave različitim aktivnostima. Infrastruktura se gradi i unapređuje svake godine i zadovoljstvo je promatrati taj „mravinjak“ oko stadiona u popodnevnim satima.

Gazić pano

Kao i svemu projektu jednom mora doći kraj. Kakve su šanse da se ove aktivnosti nastave i nakon što on završi i potroše se raspoloživa sredstva?

Hajduk je velika udruga s brojnim članstvom i ovaj projekt nam je na neki način otvorio oči te dao smjernice što planirati u budućnosti. Puno je tu poslova i organizacije redovnih aktivnosti koji su prerasli rad na volonterskoj bazi. Svi članovni kluba i volonteri imaju svojih privatnih obaveza i dan je uvijek kratak, a uspješna organizacija svih aktivnosti udruge zahtijeva cjelodnevni angažman stoga i dalje aktivno tražimo i pokušavamo osigurati sredstva za financiranje rada udruge i njezinih zaposlenika. Imamo zaposlene kvalitetne ljude na projektu i šteta bi bilo da se projekt ne nastavi, ako ništa drugo, u nešto manjem obujmu.

Kao predsjednik ove udruge kakva bi iskustva i poruke  prenijeli ostalim pakračkim udrugama, ne samo sportskim, u pogledu kandidiranja i provođenja ovakvih i sličnih projekata?

Već dvije godine traju natječaji za udruge za različita područja. Mi smo prošli na jednom od njih i mogu reći da kao udruga imamo veliku korist od samog natječaja. Naravno, ima tu jako puno posla kako bi se to sve provelo, nekad bude problema i s financiranjem, ali dugoročno gledano takvi projekti imaju višestruke koristi za rad i budućnost udruge.

Najbitnije je prilikom kandidiranja ovakvih projekata i osmišljavanja aktivnosti realno sagledati članstvo i brojnost aktivnosti kako ne bi došli u probleme u provedbi. Ukoliko je sve u skladu s kapacitetima udruge problemi u provedbi se svode na minimum.

lenta hajduk

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić