osnovnoškolci

Grad Pakrac će i ove školske godine, za 591 učenika pakračke Osnovne škole braće Radića, osigurati radne bilježnice i mape za likovni odgoj za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 285.000 kuna, a prvašići će dobiti i posebne poklone dobrodošlice koji sadrže: raspored sati s grbom grada, pisaći pribor sa šiljilom, ravnalom, komplet naljepnica, bilježnica, pisanke A i B, te matematička, doznajemo od Dubravke Špančić, stručne suradnice za društvene djelatnosti u gradskoj upravi.

Dok osnovnoškolcima trošak nabave obveznih školskih udžbenika, kao i u cijeloj Hrvatskoj, podmiruje država, pakrački srednjoškolci su ih do sada nabavljali o svom trošku. Od ove školske godine 2021./2022. Grad Pakrac po prvi put sufinancira nabavku udžbenika za srednjoškolce i to na način da kupuje udžbenike učenicima prvih razreda srednje škole iz smjerova opća gimnazija i građevinski tehničar. Putem sporazuma sa Srednjom školom, udžbenike će učenici dobivati na korištenje te ih, po završetku nastavne godine, vraćati na ponovno korištenje novoj generaciji. „Uz činjenicu da će se ovim postupkom pomoći u smanjenju troškova obiteljima, učenicima, doprinosi se i poticanju odgovornosti prema udžbenicima, čije će troškove eventualnih oštećenja učenici snositi pri nabavci novih udžbenika. Također nije zanemariva činjenica očuvanja okoliša kao i radnih mjesta naših nastavnika“, kaže Špančić.

ulaz sš 1024x683

Inicijativa za nabavku udžbenika, koju je prihvatila gradonačelnica, dolazi od strane roditelja učenika pakračke Srednje škole, a spomenuta dva smjera, u kojima je upisna kvota 20 učenika, izabrana su u suradnji sa školom s ciljem da budu poticaj učenicima da upisuju iste smjerove u Pakracu. Smjerovi medicinske struke su u dugogodišnjem razdoblju vrlo atraktivni te tu poticaj upisa nije potreban, a učenici trogodišnjih škola primaju stipendije, godišnje 18.000 kuna.

„U planu je da se nagodinu nabave udžbenici srednjoškolcima za drugi razred, i tako redom, da bi se kroz četiri godine sačinio fundus potrebnih udžbenika čije „trajanje“ procjenjujemo na isto razdoblje pa bi petu godinu nabave opet kupovali knjige za prvi razred, ukoliko ne bude bitnih promjena u samim udžbenicima“, rekla je Špančić i dodala da će se ove godine u ovu svrhu izdvojiti iz gradskog proračuna nešto više od 59.000 kuna.