mjesto glazbena

Mali odaziv birača i realizacija najavljenih rezultata obilježje su jučerašnjih lokalnih izbora u Pakracu na kojima nema gubitnika. Jedinim kandidatkinjama, za gradonačelnicu Anamarija Blažević (HDZ) i njenu zamjenicu iz redova srpske nacionalne manjine Mirsada Popović Damjanović (SDSS) su potvrđeni mandati. Mjesta u gradskom vijeću su raspoređena upravo onako kako su stranke u predizbornim nastupima najavljivale: HDZ je dobio devet, SDP tri, a SDSS jedno. I na županijskoj razni nije bilo iznenađenja: Antonija Jozić (HDZ) je osvojila mandat županice već u prvom krugu, županijsku skupštinu činit će natpolovičnom većinom HDZ, a mandate su još osvojili Most/DP i SDP. Za zamjenika župana iz redova srpske manjine Nikola Ivanović je pobijedio Tamaru Puač.

Na dobitku su i glasači jer su individualne pobjede ostvarene već u prvom krugu, a manjinske statutarne odredbe zadovoljene na način da u Gradskom vijeću Pakrac talijanskog vijećnika osigurava lista HDZ-a, a dva srpska dolaze po jedan iz SDP-a i SDSS-a tako da u Pakracu nema niti drugog, niti trećeg izbornog kruga, što je s obzirom na jučerašnji odaziv dobra vijest.  

Kako je to sve izgledalo u brojkama?

Glasala samo trećina birača

Na pakračka birališta, od 6967 birača odazvalo se 2162 ili svega 31 posto, najmanje u županiji u kojoj je prosjek odaziva 43,5 posto. Mali broj kandidata i lista sigurno je jedan od razloga lošeg odaziva. Drugi su sigurno odsustvo iole ozbiljnije predizborne kampanje, što je opet povezano s brojnošću kandidature. Sigurno je da su tome doprinijele i epidemiološke mjere, ali ostaje činjenica da je već 24 godine na pakračkim biralištima iz godine u godinu sve manji odaziv birača bez obzira o kojoj se razini izbora radi, što pokazuje da ljude sve manje interesira politika.

Anamarija Blažević je dobila 1798 glasova ili 83,16 posto dok je 364 glasača (16,84%) svoj listić učinio nevažećim. Prije četiri godine ista HDZ-ova kandidatkinja je u srazu s SDP-ovim kandidatom dobila 1948 glasova pa se može konstatirati da su njeni glasači manje-više jučer izašli na birališta.

Svi govornici

Što se tiče lista za Gradsko vijeće HDZ je dobio 1372 glasa (68,12%), SDP 472 (23,453%), a SDSS 170 (8,44%). Pretočeno u mandate, HDZ ih je osvojio 9 pa bi s te liste u vijeće trebali ići: Anamarija Blažević, Miroslav Ivančić, Kristina Milek, Mihael Andrijanić, Tomislav Novinc, Vlado Eck, Marijo Seleši, Karlo Rek i Anita Skalnik. Naravno da gradonačelnica neće biti vijećnica pa će ju zamijeniti netko od preostalih: Željka Pejša Božić, Zoran Hofman, Katarina Lahovsky Kobetić ili Dajana Jurinović. Lista SDP-a je osvojila tri mandata: Zoran Krejči, Tamara Vujanić i Mile Vujić. SDSS ima jednog vijećnika no to neće biti nositelj Nikola Ivanović koji će obnašati dužnost dožupana, kao niti dogradonačelnica Mirsada Popović Damjanović, nego netko od niže postavljenih kandidata.     

Tamara Zoran

Za zamjenicu gradonačelnice iz redova srpske nacionalne manjine Mirsadu Popović Damjanović jučer je glasovalo 218 glasača, a 12 je učinilo listić nevažećim.

Na čelu županije žena

Županija je jučer po prvi put za svoju čelnu osobu izabrala ženu pa će tu dužnost naredne četiri godine obnašati Antonija Jozić, dosadašnja gradonačelnica Pleternice i zamjenik Ferdinand Troha. HDZ-ova kandidatkinja je jučer dobila 16.054 glasa (58,12%) Josip Ređo (Most, DP) 5.125 (18,55%), a Luka Samardžija (SDP) 5.080 (18,39%).

Štnad HDZ

Što se tiče Skupštine županije, lista HDZ-a je osvojila 13.790 glasova (52,73%), lista DP/Most 5.368 (20,52%), lista SDP-a 4.864 (18,6%), a lista HSS-a i koalicijska lista predvođena Reformistima nisu prešle izborni prag pa će HDZ imati sam apsolutnu većinu.

Nikola Ivanović (SDSS) će naredne četiri godine na mjestu zamjenika župana iz redova srpske manjine zamijeniti Miroslava Grozdanića. On je jučer na tom dijelu izbora dobio 397 glasova ili skoro dvostruko više od nezavisne protukandidatkinje Tamare Puač (205).

tiskovna SDSS