vijećnica ravnateljice

Ravnateljice triju pakračkih ustanova, muzeja, glazbene škole i knjižnice, koje su na Javnom pozivu za sufinanciranje projekata udruga u kulturi u 2021. godini ostvarile pravo na korištenje sredstava Grada Pakraca, potpisale su danas s gradonačelnicom Anamarijom Blažević u velikoj vijećnici gradske uprave ugovore o dodjeli tih sredstava. Zbog epidemioloških mjera, predstavnici ostalih ustanova i udruga koje djeluju na području kulture, tehničke kulture i ostalih djelatnosti, ugovore će potpisati naknadno.

„Moram pohvaliti udruge i ustanove koje su se prilagodile načinu rada u vrijeme pandemije i dalje izvršavaju svoje programe, dijelom i online, iako im nedostaje ono osnovno zbog čega su osnovane, a to su druženja, odnosno društvena događanja“, rekla je gradonačelnica Blažević i dodala da je to pokazatelj kako Grad ima kvalitetne udruge koje se nisu prepustile ovim teškim trenucima nego vrijedno rade i dalje, sukladno epidemiološkim mjerama.

gradonačelnica

Muzej grada Pakraca i Osnovna glazbena škola svoje projekte u ovoj godini posvetit će oživljavanju priče o grofovima Janković. Muzej planira pisanje zbornika o stručnom skupu Tragom Jankovića kojeg su prvi put organizirali u rujnu prošle godine s ciljem da prezentiraju javnosti nove spoznaje i stručna saznanja o ovoj plemićkoj obitelji, važnoj i za pakračku povijest. Ravnateljica muzeja Jelena Hihlik je istaknula kako muzej vodi računa da svi projekti koje kandidiraju na natječajima budu od šireg značaja za našu zajednicu, jer im je bitno da povijest ne ostane samo u muzeju, nego da se pokaže i prema van.

Ravnateljica glazbene škole Alfreda Petani Grafina navela je da oni rade na proučavanju glazbe iz vremena Jankovića, čime se također nadovezuju na ovu priču kojom se Jankovići žele „vratiti u život", te se nadaju kako će u suradnji sa turističkom zajednicom biti prepoznati kao dio turističke ponude Grada.

Godina 2021. proglašena je Godinom čitanja pa je Gradska knjižnica ovim projektom predvidjela niz aktivnosti koje doprinose afirmaciji čitanja, pogotovo namijenjenih djeci, a ravnateljica Monika Lucić Fider ovom prilikom je zahvalila Gradu i na financiranju nabave knjižne građe.

potpisivanje ugovora

Podsjetimo, ustanove i udruge Grada Pakraca koje djeluju na području kulture, tehničke kulture i ostalih djelatnosti, iz gradskog programa će za kandidirane projekte u ovoj godini dobiti 261.934 kune. Osim gore navedenih projekata ustanovama, kojima će biti dodijeljeno 30.000 kuna, za 11 kandidiranih programa u kulturi koje provode udruge namijenjeno je iz proračuna 141.740 kuna, za područje tehničke kulture prihvaćena su dva projekta ukupne vrijednosti 10.000 kuna, dok je za 15 projekata ostalih udruga u proračunu osigurano 80.194 kuna.

Za sufinanciranje projekata udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata za 2021. pristiglo je 13 prijedloga od strane 11 udruga koje su ostvarile ukupno potporu u iznosu od 152.500 kuna.

Sveukupno, Grad Pakrac je u ovoj godini, za sufinanciranje projekata udruga i ustanova s područja Pakraca odobrio 46 projekata, za što je u proračunu predviđeno nešto više od 414 tisuća kuna.