U povodu 75-godišnjice tragičnih događaja u Španovici iz vremena Drugog svjetskog rata (6. listopad 1942.godine) kada su partizani spalili selo, a stanovništvo pobili ili trajno protjerali, jučer je Zavičajna zajednice Španovčana na mjestu spomenika održala uobičajeni komemorativni skup.

U povodu toga Boris Pleša, predsjednik Zajednice je posjetio da su španovačke žrtve do 1993. godine bile prisutne samo u sjećanjima njihovih potomaka. Od tada i podizanja spomenika čime je obilježeno mjesto stradavanja, Zajednica komemorira njihovo stradavanje s pijetetom, ali i određenim očekivanjima oko povrata otete imovine koje se uglavnom nisu ostvarila što je pokazatelj da Zajednica nije ostvarila sve što je zamislila, ali je ipak realizirala puno.

Ove godine, podsjetio je Pleša, komemoracija se poklopila s Danom neovisnosti RH što je nesumnjivo poveznice hrvatske državnosti sa stradavanjem Španovčana.

Pleša se zahvalio Hrvatskom žrtvoslovnom društvu što već godinama dolaze, među ostalim hrvatskim stratištima, pokloniti se i španovačkim žrtvama.

U tom tonu nastavila je i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević istaknuvši da su imena na ovom spomeniku također jedan od razloga što imamo svoju domovinu. Stoga je pozdravila nazočnost na komemoraciji predstavnika pakračkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Ona je podsjetila da hrvatski narod nikada nije bio agresor, nego uvijek žrtva. Također je zahvalila Hrvatskom žrtvoslovnom društvu na obilježavanju hrvatskih žrtava te naglasila da su uvijek dobro došli u Pakrac.
Ante Beljo iz Hrvatskog žrtvoslovnog društva je istakao da njihova aktivnost uvijek nailazi na podršku lokalnog pučanstva, vlasti i župa, ali ne i na višoj razini hrvatske politike koja je uvijek sklona bila počiniteljima strašnih zločina gledati kroz prste pri čemu na toj razini ima uvijek više novaca za sve drugo nego za istinu o stradavanju hrvatskog naroda što je jednaka situaciji i u medijima.

Svečani ton komemoracije dodatno su nastupom obogatili Gradski pjevački zbor Lipik i i Mješoviti zbor Češke besede Prekopakra.