banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

nakit glavna

Prva u nizu radionica izrade tradicijskog nakita u organizaciji Muzeja grada Pakraca održanoj sinoć u gradskoj vijećnici kompleksa Janković izazvala je veliki interes Pakračanki gdje ih je četrdesetak, od osnovnoškolki do umirovljenica, pokušalo rekonstruirati jednu od kajica ili ogrlica koje su se nosile oko vrata.

cvija i jelena

Voditeljica radionice koja je jedna od njih već održana u Požegi, bila je naša sugrađanka Cvija Grčević, dugogodišnja članica i stručna voditeljica KUD-a „Seljačka sloga“ iz Prekopakre koja je za potrebe KUD-a još prije 30-ak godina počela izrađivati tradicijske ogrlice prema već sačuvanim kajicama. Kako je istaknula gospođa Grčević, kajica nastaje nizanjem raznobojnih sitnih staklenih perlica na tzv. ribarski konac u obliku trake formirajući određeni motiv. Tako su polaznice sinoć počele s rekonstrukcijom originala kajice iz Prekopakre s početka 20. stoljeća, a budući da je tehnika dugotrajna i komplicirana, bit će organizirane i dodatne radionice kako bi se one završile. Druga radionica bit će održana 23. studenog u 18 sati na istom mjestu.

žene radionica

Kako je istaknula Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, sačuvani originali tradicijskog nakita su vrlo rijetki, to je nakit koje su žene i djevojke izrađivale same, a samu tehniku izrađivanja danas zna vrlo malo ljudi. Sreća je tim veća što je naša sugrađanka jedna od njih koja se bavi tradicijskom baštinom na različite načine.

nakit

Muzej grada Pakraca u suradnji s Gradskim muzejom u Požegi pokrenuo je projekt realizacije izložbe o tradicijskom nakitu Požeško-slavonske županije koju je prepoznalo i financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, a nakon održanih radionica u Požegi i Pakracu iduće godine bit će postavljena i izložba koja će prezentirati tradiciju ukrašavanja nakitom našeg i požeškog kraja, dodala je Hihlik.

cvija 2

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić