promocija 1

„O ovom romanu sam godinama promišljao, razmišljao sam kako bih pred kraj karijere trebao nešto progovoriti o stigmama, o činjenici da kad psihijatri nekom postave dijagnozu, imam osjećaj kao da ih i danas time na neki način obilježavamo, jer ju nose gotovo cijelog života. Kod nas u psihijatriji jednom postavljena dijagnoza ostaje godinama kao dominantno obilježje osobe. A što se događa kad od psihijatrijske dijagnoze oboli psihijatar? Zato sam u romanu namjerno zamislio psihijatra kojemu su postavili dijagnozu neke vrste demencije i smjestili ga u dom, i upravo iz te perspektive kreće priča“, započeo je predstavljanje svog novog romana „Svitanja“ dr. Veljko Đorđević, poznati hrvatski psihijatar i kako su ga već u Pakracu predstavljali, veliki pakrački prijatelj, na promociji koja je sinoć održana u Gradskoj vijećnici kurije Janković.

Kako je u uvodnom predstavljanju istaknula moderatorica promocije Monika Lucić Fider, roman započinje s 2041. godinom, u kojoj devedesetogodišnji psihijatar promatra svijet iz najsuvremenijeg doma za starije i dementne osobe. Tamo je smješten jer se jednog dana izgubio i nije se znao sam vratiti kući. Ova nas knjiga prati kroz posljednjih pedeset godina naše prošlosti, ali i vodi dvadesetak godina u budućnost u koju smo nažalost zakoračili s pandemijom COVID-19. Motiv romana je samoća, otuđenje, stvari koje nisu uvijek naš izbor nego nam se nameću kroz način života koji danas živimo.

promocija 3

Kako je naglasio sam autor, ovo je knjiga namijenjena svima nama da se zajedno kao pojedinci i kao društvo pogledamo iznutra. „Često ponavljam da ovo vrijeme krize može pomoći da se sve pukotine u društvu koje postoje dugi niz godina konačno zatvore i ispune nekim drugim, zdravim sadržajima. O tome što će se dogoditi ako ih ne zatvorimo ne želim ni razmišljati. Ovo je knjiga o humanosti, čovječnosti, raspadnutim i disfunkcionalnim obiteljima, ali i pojedincima i obiteljima koji se uspijevaju negdje ponovno naći i pronaći“, dodao je dr. Đorđević.

Svoje viđenje romana iznijela je i dr. Marijana Braš, rekavši kako je u ovom romanu koji je pisan tri godine, a završen u tri tjedna, autor razotkrio sve što nije u prethodno objavljenim djelima. „Svaka stranica knjige je druga emocija, od praštanja i žalovanja do komičnih situacija, no ono što ju stvarno obilježava su autobiografski elementi“, istaknula je dr. Braš.

Na početku promocije posjetitelje je pozdravila Ljerka Pavković, predsjednica Palijativnog tima LiPa, zahvalivši gostima na ponovnom dolasku u  Pakrac te istaknula zadovoljstvo već desetogodišnjom uspješnom suradnjom udruge s dr. Veljkom Đorđevićem i dr. Marijanom Braš.

promocija 4

Uspješnu suradnju s dr. Đorđevićem i dr. Braš istaknula je i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević posebno naglašavajući značaj i zalaganje koje su dali najhumanijoj akciji evakuacije pacijenata s Odjela psihijatrije i intenzivne njege tadašnjeg Medicinskog centra Pakrac u Domovinskom ratu za koje je, zahvaljujući napisanoj knjizi Pouke o čovječnosti i snimljenom istoimenom dokumentarnom filmu, čula i šira hrvatska i svjetska javnost.

Organizatori sinoćnje promocije bili su Grad Pakrac, Palijativni tim LiPa uz suradnju Gradske knjižnice Pakrac.

promocija 2