Umro fotoreporter Toni Hnojčik

Umro fotoreporter Toni Hnojčik

Sinoć je u Zagrebu u 67. godini života nakon kratke bolesti umro Toni Hnojčik, novinski fotoreporter i umjetnički fotograf , Pakračanima najviše poznat po brojnim fotografijama koje je snimio na pakračkoj bojišnici u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Hnojčik je rođen 1951. godine u Daruvaru gdje je završio osnovnu školu i stekao prva znanja i ljubav prema fotografiji za koju je već u prvom razredu gimnazije znao da će mu biti profesija. Pohađao je dvije godine prestižnu likovnu akademiju FAMU u Pragu. Po povratku zapošljava se kao fotoreporter u Jednoti, listu češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Ubrzo počinje suradnju s Večernjim listom.

Već prije Domovinskog rata je samostalno izlagao, no svjetski poznati fotoreporter postaje s početkom Domovinskog rata kada 1. ožujka upravo u Pakracu snima fotografije koje su objavljivali brojni hrvatski i europski listovi. S kolegom novinarom Sašom Lekovićem gotovo svakodnevno je prisutna na pakračkoj bojišnici gdje snima svjetski poznate fotografije čiji dio je  2011. godine u izdanju Hrvatskog-memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata objavljene  u fotomonografiji “To sam radio u ratu, sine“, koja će vjerojatno zauvijek biti najbolja i najopsežnija fotomonografija Domovinskog rata na zapadnoslavonskoj bojišnici.

„Tematski najveći dio fotomonografije obuhvaća fotografije od prvog sukoba JNA i hrvatskih snaga u Pakracu početkom ožujka 1991., otvorene agresije srpskih snaga i JNA na zapadnoslavonsko područje u kolovozu 1991., te razaranja civilnih ciljeva, ubijanja civila i branitelja, evakuacije civila, pa do prvih oslobodilačkih akcija hrvatskih snaga u Republici Hrvatskoj. Nakon stravičnih, no i ponosnih fotografija ratne 1991., slijede fotografije povratka i obnove razrušenih domova, te boravka snaga UNPROFOR-a od 1992. do 1995. na zapadnoslavonskom području. Nakon tog razdoblja, ni rata ni mira, slijede fotografije veličanstvene VRO Bljesak kojom je oslobođeno cijelo područje zapadne Slavonije. Na kraju knjige tematski su prikazane fotografije s prizorima stradanja životinja, posjeta novinara i raznih delegacija tom području. Ova dvojezična (hrvatsko-engleski) fotomonografija T. Hnojčika vrhunsko je umjetničko djelo i povijesni dokument, koja kronološki i tematski kroz fotografije prikazuje velikosrpsku agresiju na Republiku Hrvatsku, odnosno na zapadnu Slavoniju“. Ovo je  samo jedna od recenzija ovog povijesno vrijednog knjižnog  izdanja.

Osim foto-aparatom ratna događanja u Pakracu je bilježio i kamerom, a snimke je često koristila HTV.

Svoj ratni fotografski  opus, ali i brojne druge novinske fotografije, izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Od  1992. do 1995. godine intenzivno je surađivao u „Pakračkom listu“. U tom razdoblju najveći broj fotografija na prepoznatljivoj naslovnici Lista je upravo njegov.

Godine 1994. prelazi raditi u Europapres holding snimajući fotografije za većinu njegovih izdanja, najviše za Globus, Gloriju i Arenu u kojoj je radio  do njena gašenja 2009. godine. Od tada je radio kao slobodni fotoreporter, a imao je i više vremena posvetiti se umjetničkoj fotografiji koju je također vrlo volio.

Za svoj rad Hnojčik je primio mnogobrojna priznanja, među kojima i »Zlatnu kameru«, godišnju nagradu HND-a, i »Zlatni objektiv«, nagradu Hrvatske udruge radija i novina.

Pogreb Tonija Hnojčika će biti u subotu u Daruvaru, a komemoracija u Hrvatskom novinarskom društvu u utorak.

 

naslovnica knjige

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email