UDRUGA DJECE BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA Grafit koji uljepšava, ali i podsjeća!

UDRUGA DJECE BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA Grafit koji uljepšava, ali i podsjeća!

 

Pakračka Udruga djece branitelja Domovinskog rata već tradicionalno u ovo vrijeme na sebi svojstven način, kistovima i bojom, obilježava 1. ožujka – dan kada je u Pakracu započeo Domovinski rat. Ovaj put prigodnim su motivima oslikali pješački prolaz iza „robne kuće“ koji centar grada spaja s ulicom Petra Preradovića. Neuredno išarane i uništene zidove „robne“, obilježene još uvijek jasno vidljivim tragovima neprijateljskih rafala, odlučili su oslikati i prekriti velikim grafitom koji se proteže preko dva zida. Sve to naravno prema propisima i uz prethodnu dozvolu sadašnjeg vlasnika ovog derutnog i godinama praznog ponajvećeg pakračkog objekta.

Iako je njihov način izražavanja uvijek nabijen domoljubljem i lokal patriotizmom pa im se kroz izričaj uvijek provlači Pakrac i Hrvatska ovaj put je grafit nešto drugačiji.  Prvi dio predstavlja veliki grb futsal kluba „Dinamo“ iz Zagreba s kojim je kroz Udrugu vremenom uspostavljena prijateljska suradnja rezultirana prošlogodišnjim gostovanjem Zagrepčana, jedne od najboljih malonogometnih ekipa u Hrvatskoj, u pakračkoj sportskoj dvorani baš nekako u ovo vrijeme – istim povodom. Grafit na susjednom zidu bit će obojan u hrvatsku trobojnicu, a u bijelom polju zastave umjesto šahovnice stajat će datumi  1.3. 1991. – 1. 3. 2017.

„Obzirom na pozamašnu kvadraturu samih grafita, za izradu su bila potrebna tri dana, izrađivalo ga je desetak naših članova, a koštat će nas tisućinjak kuna vlastitih sredstava. Neka ovo Pakračanima bude poklon u povodu ponosne obljetnice koju svake godine obilježavamo početkom ožujka“, rekao nam je Tomislav Novinc, predsjednik Udruge djece branitelja Domovinskog rata iz Pakraca.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email