PCP Pakrac: Pravni savjeti za lokalne poduzetnike

PCP Pakrac: Pravni savjeti za lokalne poduzetnike

Sve odgovore na pitanja koja se tiču radnog prava, trgovačkih društava i ugovora, ali i korisni savjeti gledajući iz perspektive poduzetnika na temelju prakse danas su saznali lokalni poduzetnici i predstavnici lokalnih institucija na prezentaciji koja je danas održana u Poduzetničkom centru Pakrac, a čiji su predavači bili pravni stručnjaci i savjetnici.

DSC_5209

Ivan Sarić, pravni savjetnik u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, sudionicima je prikazao radne odnose u praksi, popraćene praktičnim primjerima (odluke o otkazu, ugovori o radu i drugo), uz usporedni prikaz važeće sudske prakse i aktualnih mišljenja mjerodavnog ministarstva. Govorio je o radu na određeno vrijeme te sklapanju ugovora o radu,  prestanku radnog odnosa i najčešćih pogrešaka poslodavaca pri otkazivanju ugovora o radu, odredbama koje se odnose na plaću i na način ugovaranja  plaće i drugih novčanih primitaka radnika te o pravilnicima o radu.

O važnosti dobro pripremljenog društvenog ugovora što je u  trgovačkom pravu temeljni akt društva s ograničenom odgovornošću, javnog trgovačkog društva i komanditnog društva kojim se uređuje najvažnija materija organizacije i rada te kako s njime moraju biti u skladu svi ostali akti društva govorila je profesorica Katedre trgovačkog prava Pravnog fakulteta u Osijeku dr.sc. Dubravka Akšamović savjetovavši sve potrebne sadržaje koji valjan ugovor treba sadržavati odnosno pretpostaviti sve pravne situacije i definirati sva sporna pravna pitanja uz preporuku rješavanja sporova na alternativni način putem nagodbi ili mirenja. Sve novine u upravljanju sudskim postupcima prezentirala je Lidija Šimunović, asistentica s Katedre trgovačkog prava Pravnog fakulteta u Osijeku, predstavivši sve korisne web stranice na kojima se mogu saznati podaci koji su javno dostupni primjerice e-Predmet Ministarstva pravosuđa koja omogućava besplatan i javni pristup osnovnim podacima o sudskim predmetima svim strankama, punomoćnicima i drugim zainteresiranim osobama koje sudjeluju u sudskim postupcima.

DSC_5207

Predavači su tom prilikom predstavili rad Pravno ekonomske klinike u Osijeku kao projekt Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Osijeku, uz potporu poduzetničkog inkubatora BIOS, Centra za poduzetništvo Osijek, osječkih odvjetnika i Hrvatske odvjetničke komore u Osijeku, koja pruža besplatne stručne savjetodavne usluge malim i srednjim poduzetnicima zajedničkim radom studenata ova dva fakulteta uz mentorstvo profesora i osječkih odvjetnika te pozvali i poduzetnike našeg područja da im se slobodno jave sa pitanjima i problemima, a sve informacije mogu dobiti na email: [email protected] ili putem Poduzetničkog centra Pakrac.

Nakon prezentacije sudionici su mogli raspravljati, postavljati pitanja te sudjelovati i u individualnim savjetovanjima.

Unatoč iskazanoj želji i potrebi pakračkih poduzetnika da se omogući predavanje i prezentacija o navedenim temama, svega nekoliko poduzetnika se odazvalo ovom besplatnom savjetovanju.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email