OBNOVA CRKVE NA PRAVOSLAVNOM GROBLJU Radi se novi zvonik

OBNOVA CRKVE NA PRAVOSLAVNOM GROBLJU Radi se novi zvonik

Prošloga mjeseca započeli su radovi na uređenju zvonika crkve Rođenja Presvete Bogorodice  na pravoslavnom groblju na Gavrinici. Radove u vrijednosti oko 100.000 kuna izvodi novogradiška tvrtka DOLN, a rezultat su odobrenih sredstava u tom iznosu na natječaju Programa ulaganja u zajednicu koje je lani provelo Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova EU.

Kako je objasnio pakrački paroh Đorđe Teodorović, riječ je o crkvi koja se spominje još u 18. stoljeću izgrađenoj na mjestu nekadašnje ranije drvene crkve. U njoj se sada liturgija održava pet puta godišnje, za Malu Gospojnu, te četiri puta mise zadušnice. No za pravoslavnu vjeru u ovom kraju je značajna jer je riječ o mauzoleju ranijih pakračkih episkopa pa su tako u njoj sahranjeni Petronije Ljubobratović, vladika pakračko slavonski iz 18. stoljeća, Nikanor Grujić iz 19. stoljeća i najdugovječniji Miron Nikolić iz 20. stoljeća.

Crkva je doživjela određena oštećenja u ratu, a nakon rata je zamijenjen krov i stolarija pri čemu ona izgleda bolje iznutra nego izvana, objašnjava paroh. No zvoniku je prijetilo urušavanje i trebala mu je hitna sanacija što je sada u tijeku i bit će završeno na proljeće kada očekuju nastavak radova na uređenju pročelja, što će ovisiti o prilivu sredstava.

Nastavak uređenja Vladikinog dvora i Crkve

Jednako tako o prilivu sredstava ovisit će i nastavak uređenja Vladikinog dvora i pakračke pravoslavne  crkve Svete Trojice za što je lani Ministarstvo kulture RH izdvojilo oko 860.000 kuna, a dio sredstava je dobiveno i iz Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije. U crkvi se nadaju da će i ove godine na natječajima ovih institucija dobiti sredstva kako bi nastavili s uređenjem dva kapitalna pravoslavna objekta u Pakracu.

Lani su na crkvi obnovili istočno (oltarsko) pročelje i započeli južno koje se ove godine nadaju završiti. U Vladikinom dvoru dovršili su pročelje južnog krila, a na istočnom su u potpunosti postavili stolariju, dovršili ulazno stepenište i unutarnje instalacije te pripremili  zidove i stropove za bojanje. Ove godine im je u planu veliki prostor namijenjen njihovoj  knjižnici (na fotografiji s parohom) obložiti drvetom čime bi prostor knjižnice bio u potpunosti spreman za povratak njenog vrijednog povijesnog knjižnog fundusa.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email