NOĆ MUZEJA 2018 – Muzejska noć u znaku 200 godina obrtništva u Pakracu

NOĆ MUZEJA 2018 – Muzejska noć u znaku 200 godina obrtništva u Pakracu

„Ovogodišnju Noć muzeja u Pakracu koja će biti održana 26. siječnja od 18 sati posvećujemo obrtima i obrtnicima potaknuti činjenicom kako se ove godine obilježava 200 godina od osnivanja Mješovitog ceha u Pakracu. U ovoj muzejskoj noći otvoriti ćemo izložbu o obrtu i obrtnicima u Pakracu koji su desetljećima bili pravi stupovi razvoja grada te nositelji društvenog i kulturnog života. Pripremili smo za svakoga ponešto, izložbu, edukativne radionice za djecu, prezentaciju starih obrta, prezentaciju ponovnog otiskivanja majstorskog lista pakračkih obrtnika, a sve popraćeno dobrom glazbom i lokalnom gastronomijom“, doznajemo od Jelene Hihlik, kustosice pakračkog muzeja.

Izložbu „Majstori, alati i stari zanati“ posvećenu 200-toj godišnjici organiziranog obrtništva u Pakracu i Lipiku, građani će moći razgledati narednih mjesec dana, a iz muzeja pozivaju sve one koji imaju bilo kakvom materijala na tu temu i voljni su ga ustupiti na korištenje da to učine u vrijeme dok je izložba postavljena.

Nacionalna tema „Brže, više, jače… citius, altius, fortius …“

Recimo i to da je tema ovogodišnje noći muzeja na nacionalnoj razini „Brže, više, jače… citius, altius, fortius …“ sportskog karaktera i potaknuta činjenicom kako se u isto vrijeme održava i Europsko rukometno prvenstvo u Zagrebu. I za ovu prigodu u pakračkom Muzeju pripremaju adekvatan sadržaj pa će posjetitelji moći pogledati virtualnu izložbu o sportskom životu gradova Pakraca i Lipika , a u sklopu muzeja bit će opremljen i sportski muzejski navijački kutak gdje će biti organizirani prijenosi rukometnih polufinalnih utakmica koje će se igrati te večeri. Muzej će za sve posjetitelje biti otvoren od 18 pa sve do 1 sat iza ponoći, a ulaz je slobodan!

 

PROGRAM:

18.00 – 19.00 Svečano otvorenje izložbe/Majstori, alati i stari zanati“/  šetnja kroz 200 godina povijesti organiziranog obrtništva u Pakracu i Lipiku

18.00 – 23.00  Prezentacija lončarskog obrta/ Lončarstvo Val

18.30 – 23.00  Brija u muzeju / Lepka, stric i netijak

19.00 – 20.00  RukoTvornice/ edukativne radionice za djecu

18.00 – 22.00 Sportski muzejski kutak/ prijenos polufinalnih utakmica Europskog rukometnog prvenstva 2018.

20.00 -21.00 Brže, više, jače…citius, altius, fortius… /virtualna izložba o povijesti pakračkog sporta

21.00 – 22.00  Prezentacija tiskanja Majstorskog lista pakračkih obrtnika, bakroreza s početka 18.stoljeća  –  početak obilježavanja 2018. kao Europske godine kulturne

baštine

22.00 – 1.00  Samo dobra glazba!/ glazbeni program iznenađenja

Već tradicionalno, sve posjetitelje u ovoj najdužoj muzejskoj noći očekuje i zagrijavanje uz kuhano vino, craft pivo i slastice izrađene po staroj recepturi, a svi zainteresirani će moći razgledati i Muzej ratne i vojne povijesti u Staroj gradskoj vijećnici.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email