UDRUGA „DELFIN“ „Sigurna kuća“ potrebna i u našoj županiji

UDRUGA „DELFIN“ „Sigurna kuća“ potrebna i u našoj županiji

Na središnjem pakračkom trgu održano je danas informativno-promotivno događanje u organizaciji udruge „Delfin“, simbolično nazvano „Pet do podne“, koje ima za cilj obilježiti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama te osvijestiti širu javnost o potrebi važnosti ukazivanja na sve oblike nasilnog ponašanja u zajednici.

Dio je to projekta „Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“ u vrijednosti milijun i pol kuna, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, čiji su nositelji Grad Bjelovar i Centar za cjeloživotno učenje i kulturu iz Bjelovara, a jedan od partnera na projektu je pakračka udruga „Delfin“. „Cilj projekta je unaprijediti socijalne usluge za žrtve obiteljskog nasilja kroz unaprjeđenje usluga psihosocijalne podrške, dežurstva, smještaja, anonimnog savjetovanja, kao i kroz aktivnosti prevencije, jačanja kapaciteta stručnjaka te senzibilizaciju javnosti“, rekla je Mirjana Bilopavlović, koordinatorica udruge “Delfin“.

„Problem nasilja nad ženama je sveprisutan i želja nam je na ovaj način osvijestiti građanke i građane da nisu sami u onim trenucima kad je to najpotrebnije, kad ne znaju kamo i kome se obratiti“, rekao je Slobodan Kaličanin iz bjelovarskog Centra.

Podršku ovom projektu dala je i saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić iz Požege, rekavši da je naša županija jedna od šest županija u Hrvatskoj koja nema „sigurnu kuću“, ali radi se na tome da ju uskoro dobije. „Važno je i da lokalna i regionalna zajednica osiguraju psihosocijalnu podršku ženama ne samo u „sigurnoj kući“, nego i nakon izlaska iz nje, a nadam se da će se realizirati i telefonski SOS broj na nacionalnoj razini, kao pomoć žrtvama obiteljskog nasilja“.

Podsjetimo, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, a taj događaj bio je povod da se izradi zakonodavni okvir koji potiče društvo i institucije na intenzivno bavljenje ovim problemom te na njihovu međusobnu suradnju i aktivnost.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email