SASTANAK DVAJU ČELNIŠTVA Općina Bednja nudi prijateljstvo Pakracu

SASTANAK DVAJU ČELNIŠTVA Općina Bednja nudi prijateljstvo Pakracu

U sklopu jučerašnjih kulturoloških manifestacija (izložba i koncert) kojim se obilježava 1. ožujka 1991. godine i početak Domovinskog rata, u Pakracu je boravilo izaslanstvo zagorske Općine Bednja u kojem su bili općinski načelnik  Damir Poljak, predsjednica Općinskog vijeća  dr. Marija Kolačko i general  Zdravko Jakop, inače državni tajnika u Ministarstvu obrane. Oni su se sastali s pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević i predsjednikom GV Miroslavom Ivančićem.

U neformalnom jednosatnom razgovoru  gosti su ponudili prijateljstva dviju jedinica lokalne samouprave. Obrazlažući inicijativu dr. Kolačko je istaknula više dodirnih točaka koji imaju ova dva kraja: tijekom Domovinskog rata iz sastava 104. Varaždinske brigade na ovom području je poginulo 29 pripadnika i 125 ih je ranjeno. No povezanost je i starija i datira iz 60-tih godina prošlog stoljeća kada jedan dio stanovništva Bednje odselio upravo u naše krajeva. Migracije su inače problem u bednjanskom kraju jer su unazad 50-tak godina općina Bednja s nekadašnjih više od 11.000 stanovnika spala na oko 3600. Ističući ostale podudarnosti dr. Kolačko je rekla da se u oba naselja župna crkva zove Uznesenja Blažena Djevice Marije, njihova značajna povijesna ličnost je grof Drašković (dvorac Trakošćan), a naša grof Janković.

Anamarija Blažević je iskazala zadovoljstvo inicijativom dozvoljavajući mogućnost da se ona u dogledno vrijeme formalizira ugovorom, a dobra sadašnja suradnja braniteljskih udruga bi se mogla proširiti najprije na kulturnu suradnju.

U razgovoru sa Zdravkom Jakopom, pakračka gradonačelnica je istaknula dobru suradnju s Ministarstvom obrane koja je unazad dvije godine rezultirala uklanjanjem brojnih pakračkih ruševina i izrazila nadu da će se ta akcija nastaviti jer u okolnim naseljima ima još oko stotinjak takvih objekata.

Tu mogućnost je dozvolio i državni tajnik Jakop uz razumijevanje jer je inženjerija Hrvatske vojske ipak limitirana tehnikom i ljudstvom, a lani i sada su bili i bit će  značajno angažirani na uklanjanju elementarnih nepogoda u Dalmaciji kao što su požari, sadašnji snijeg i moguće poplave.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email