[PROMO] PROJEKT “NISMO SAMI”: Radionice psihološke podrške

[PROMO] PROJEKT “NISMO SAMI”: Radionice psihološke podrške

„Jačanje mentalnih kapaciteta osoba s invaliditetom“ naziv je radionica koje se jednom mjesečno održavaju u prostorijama Udruge slijepih Pakrac – Lipik u sklopu projekta „Nismo sami“. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.069.089,20 kuna, nositelj je grad Pakrac, a partneri su osim Udruge slijepih, Centar za socijalnu skrb Pakrac, Opća županijska bolnica i bolnica hrvatskih veterana Pakrac, te Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac. Radionice vodi psihologinja Nataša Major, vanjska suradnica udruge, a cilj im je pružiti podršku ovoj skupini osoba koje osim što su slijepe ili slabovidne, uglavnom su i starije životne dobi pa su često izložene nekim poteškoćama i ograničenjima.

„Svaka radionica je tematska i obično im nakon kratke priče i uvoda u temu zadam neku početnu misao, ideju, pitanje, a onda nas to dalje vuče u smjeru koji oni određuju. Na ovaj način želimo ojačati njihovu unutrašnju snagu, pomoći im da se osjećaju bolje i da nauče kako si sami mogu pomoći u svakom trenutku kad im je teško“, rekla je psihologinja Major i dodala da je jako zadovoljna odazivom korisnika na radionice, a pozitivne povratne informacije dokaz su da im je ovaj način psihološke podrške koristio i rado im se vraćaju.

Alma Hrenovac iz Marinog sela, jedna je od najaktivnijih članica Udruge i iako je dosta udaljena rado se odaziva svim radionicama koje se održavaju u sklopu projekta. „Jako sam zadovoljna, jer mogu iznijeti svoje probleme, a psihologinja nas uvijek sasluša i nastoji pomoći svojom podrškom i savjetima“, rekla je i dodala da će dolaziti i dalje ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala ovakav oblik okupljanja, jer život na selu sporo prolazi, pogotovo u zimsko doba pa joj izlazak iz kuće i druženja u Udruzi puno znače.

Osim u Pakracu, psihologinja održava grupe podrške za osobe s invaliditetom i u Daruvaru, a kroz projekt su organizirane i druge aktivnosti kao što su vježbe joge, mišićne relaksacije i tečajevi zdrave prehrane. U planu su radionice izrade mirisnih sapuna i svijeća, no to će se organizirati ukoliko okolnosti dozvole, rekla je koordinatorica projekta Gordana Đurak koja ovim putem poziva i druge osobe s invaliditetom ili u potrebi za pravnim/psihološkim savjetovanjem iz područja socijalnih prava da joj se jave jer je projekt usmjeren na sve OSI, ali i članove njihovih obitelji i druge članove zajednice.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pakraca.
Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email