Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Udruga slijepih i slabovidnih osoba Pakrac- Lipik danas je u svojim prostorijama obilježila Međunarodni dan bijelog štapa. Druženje članstva s predstavnicima udruga i ustanova s pakračko lipičkog područja samo je nastavak višetjednih aktivnosti udruge u povodu Dana bijelog štapa, a uključivale su posjete školi u Pakracu i dječjem vrtiću u Lipiku, ali i uzvratne posjete školaraca i gimnazijalaca sjedištu udruge.

„Naša udruga ima 46 članova starije životne dobi, no imamo i troje djece koje smo uspjeli velikim angažmanom zadržati u Pakracu, zajedno s njihovim obiteljima, tako što se uspjelo za njih organizirati školovanje u nižim razredima pakračke osnovne škole. Zadovoljni smo kako su djeca unatoč svom hendikepu prihvaćena od ostale djece, zasluga je to i njihovih nastavnika pa smo ih ovih dana i ugostili u prostoru naše udruge da im dodatno ukažemo na probleme slijepih i slabovidnih osoba u društvu, kako našem tako i na širem području Hrvatske“, doznali smo od Stanka Kovačića, predsjednika Udruge.

Kovačić dodaje da su protekle dane provodili mini program „Kako pomoći slijepoj osobi?“, ugostili su šezdesetak osnovaca i dvadesetak gimnazijalaca pa kroz prilagođene radionice pokazali da i ljudi s hendikepom imaju društveni život i suprotno predrasudama –  ne sjede kod kuće. Djeca su odlično surađivala, pokazala interes ,ali i određeni nivo samosvijesti i znanja kad je u pitanju odnos prema slijepim osobama.

To su one lijepe stvari, a one ružnije se ipak dotiču općeg stanja slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj, no Kovačić nije propustio dodati: „Slijepe osobe u Hrvatskoj imaju najmanji doplatak za sljepoću u Europi. Usporedbe radi, u susjednim je zemljama taj doplatak u prosjeku oko 40-50% u odnosu na prosječnu neto plaću, dok je Hrvatska na dnu europske ljestvice s jedva 5 – 6% i visinom doplatka od samo 42 eura. A nekim ljudima je to i jedini izvor prihoda, pa izračunajte…“

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email