KORONAVIRUS U ŽUPANIJI: Aktivno 96 slučajeva, dvoje kod nas

KORONAVIRUS U ŽUPANIJI: Aktivno 96 slučajeva, dvoje kod nas

U Požeško-slavonskoj županiji jučer je bilo aktivno 96 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 84 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano, izvijestio je županijski stožer Civilne zaštite. Epidemiolog dr. Ante Vitalia nam je potvrdio da je jedna aktivna osoba s područja Pakraca, a jedna s područja Lipika.

U samoizolaciji se nalazi 715 osoba, a ukupno je testirano 8418 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 112 uzoraka, od kojih je 10 pozitivnih ili oko 8 posto. Inače, posljednjih petnaestak dana se svakodnevno testira između 120 i 160 osoba, od koji je osam do 10 posto pozitivnih, dakle od 8 do 14 novih slučajeva dnevno što dr. Vitalia ocjenjuje zabrinjavajućim, a po njemu je to posljedica nonšalantnog ponašanja stanovništva koje unatoč epidemiološkim mjerama i dalje učestalo održava brojne različite obiteljske svetkovine i druga okupljanja.

Zašto je na Požeštini dnevno gotovo redovito desetak novih slučajeva, a na području Pakraca i Lipika su ona izuzetno rijeka, epidemiolog nema objašnjenja. Inače, od jučer do danas broj aktivnih slučajeva zaraze na županiji se bitno smanjio: s jučerašnjih 135 što je najveći dnevni broj aktivnih slučajeva u rujnu, na današnjih 94, a razlog je što je oboljelim osobama kućna izolacija smanjena s 14 na 10 dana. Najveći broj zaraženih osoba u jednom danu je u rujnu zabilježena 8. dana -17 pa se već 9. rujna naša županija našla na njemačkoj crvenoj listi po pitanju putovanja njihovih građana k nama.

Od jučerašnjih 96 aktivnih slučajeva 12 osoba se nalazi na bolničkom liječenju, u požeškoj, osječkoj i zagrebačkoj bolnici. Od početke epidemije u Županiji je umrlo ukupno pet osoba, osim jedne, sve starije i sve s prisutnošću drugih teških oboljenja.

Što se tiče početka školske godine u požeškom kraju u ovom trenutku čak 589 učenika u 44 razreda (cijela požeška gimnazija) zbog sumnje na mogućnost zaraze (kontakti) nastavu imaju na daljinu, rekao je dr. Vitalia.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email