ZDRAVKO I IVAN FILIPIN Zajednička strast oca i sina

ZDRAVKO I IVAN FILIPIN Zajednička strast oca i sina

U nedavnoj karavani oldtimera koja je posjetila Pakrac i mi smo imali svog predstavnika. Za upravljačem neobične bordo-crvene VW Bube nalazio se 21-godišnji Pakračanin Ivan Filipin.
„Bubu smo nabavili otac i ja prije dosta godina. Datira iz 1967. godine, a stajala je dugo vremena potpuno zapuštena pa smo je odlučili kompletno restaurirati”.
Ivan je sin Zdravka Filipina, Pakračanima poznatog ljubitelja motora i automobila, redovito viđenog kako, uz kolege članove moto kluba Vitezovi tame čiji je predsjednik, sudjeluje na kakvom organiziranom defileu ili humanitarnoj moto-karavani redovito vozeći svoj prepoznatljivi trike dvosjed, inače u potpunosti Zdravkov ručni rad.
“Zajednički cilj i dogovor nam je bio da sin i ja potpuno uredimo Bubu i da mu ona bude poklon za 18. rođendan. Rečeno-učinjeno, sređivali smo je tri godine. Neobičnost je da smo malo drugačije napravili haubu pa sad posjeduje taj neobičan, moćan štih”, priča nam Zdravko o ovom malom obiteljskom projektu.


Buba je, dodaje, uredno registrirana. Unatoč papirima sin Ivan se s Praulje gdje živi, rijetko njome spusti do grada, prije je to nekakav prigodan izložbeni sajam ili manifestacija.
Iznimka je bila Ivanova matura kad je Buba bila u službi, sjećate se, kontroverzne i medijski bučno prozvane maturske fešte na kojoj su završeni srednjoškolci bili obučeni u Titove pionire.
Potrebni dijelovi za „oživjeti“ Bubu nisu bili problem, “pun tavan imamo”, nabavljaju ih na sve načine, od internet prodaje do neposredne nabave. Novca i vremena ne žale. Tako to ide, kažu, kad nešto voliš.
Koliko je jaka ljubav prema starim automobilima svjedoči i to da automobil neće prodavati. “Koliko vrijedi – ne znam, cijene u Hrvatskoj su od 20-50 tisuća kuna, vani i više, no… Aute ne mislim prodavati, kao niti ovaj motor Horex Reginu 400 iz 1954. godine. Sve ću to ostaviti svom Ivanu, jer kad jednom prodaš, kad ćeš i gdje opet nabaviti ovakve raritete.
Osim spomenute Bube, u radionici Filipina parkirana je još jedna. Žarko žute boje, nazvana Brum po auto-junaku iz crtanih filmova. I nije jedina, pored njih imaju još dvije koje će u budućnosti probati osposobiti.
“Ovog „Bruma“ sam radio zajedno s prijateljem Kamenkom Kneževićem. Bila je njegova, a kako smo zajedno šarafali po trikeu, odlučili smo preraditi i nju. Produžili smo joj „nos“, prepravili haubu, složili je tako da bude kabrio dvosjed. Još treba doraditi krov i valjani atest pa može na cestu.“
Zdravko je mehaničar po struci pa je sastavni dio okućnice i prostrana radiona u kojoj boravi i veći dio slobodnog vremena. „Ovo mi je drugi dnevni boravak, svrate tu i prijatelji na piće, pomognu ponešto i tako“. Eventualan problem možda bi nastao kad supruga Jadranka ne bi imala razumijevanja za muški hobi, no srećom, i ona je aktivno uključena u ove male restauracije. Zato, kad uhvate slobodnog vremena voli sa suprugom sjesti u trike pa zapaliti put Jadrana. „Bili smo tako četiri puta na moru, pa u Vukovaru, skupili smo dosta kilometara, a niti jednom nije „kašljucnuo“.
Naopako, ipak je on stvoren pa mažen i pažen od vrsnog mehaničara…

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email