ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE UČENIČKOG DOMA SREDNJE ŠKOLE PAKRAC Za 1,23 milijuna kuna prepolovljen utrošak energije

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE UČENIČKOG DOMA SREDNJE ŠKOLE PAKRAC Za 1,23 milijuna kuna prepolovljen utrošak energije

Završnom konferencijom danas je predstavljen  upravo dovršen  projekt energetske obnove Učeničkog doma Srednje škole Pakrac u pakračkoj Ulici hrvatskih velikana. Kako je istaknula Senka Horvat iz Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA koja je bitno pomogla pri formiranju i prijavi projektnog prijedloga, osmi je to realizirani projekt energetske obnove na području Požeško-slavonske županije, od ukupno 12 odobrenih projekata u sklopu Poziva 4c1.3 „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Projektom energetske obnove povećana je toplinska zaštita vanjskoga zida s unutarnje strane na pročelju zgrade koji je dio kulturno-povijesne cjeline te s vanjske strane ostatka zgrade, povećana je toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora i stropa prema negrijanom prostoru, te je zamijenjen dio vanjske stolarije. Uz građevinsko-obrtničke radove projektom su sufinancirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, stručnog nadzora građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon izvedenih radova, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Sektor za energetsku učinkovitost.

Izvedenim radovima ostvarena je ušteda primarne energije u iznosu od 51 posto te ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 59 posto u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred C.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.239.755,20 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano do 732.224,72 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosi dio troškova za aktivnosti partnera na projektu, u iznosu do 4.411,78 kuna. Škola se uz pomoć Regionalne razvojne agencije PANORA (sadašnjeg Koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije) prijavila na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisan od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Na navedenom Pozivu je osigurano do 362.299,64 kuna vlastitih sredstava, čime je za Požeško-slavonsku županiju kao osnivača Škole preostalo za osigurati 140.819,06 kuna.

Dario Čilić, ravnatelj Srednje škole Pakrac, je nakon zahvale svim sudionicima u projektu, istaknuo da će dovršetkom ovog projekta, osim što će biti stvoren kvalitetniji prostor za život korisnika, biti bitno smanjeni i mjesečni računi za energente što će ostaviti mogućnost za podizanje drugih standarda.

Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, istaknuo je da je Požeško-slavonska županija četvrta u Hrvatskoj po korištenju sredstava fondova EU po glavi stanovnika. Pozdravio je ovakva i slična ulaganja ocijenivši ih „pametnim“.

Dožupan Vedran Neferović je čestitao svim sudionicima u projektu naglasivši da je on odraz odgovornosti koju županija ima prema objektima u ustanovama gdje je osnivač, ali i zadovoljstvo činjenicom da županija posljednjih godina postiže izuzetne rezultate u energetskoj obnovi javnih objekata na području prosvjete. Uskoro će to se dogoditi i na području zdravstva i socijalne skrbi što pokazuje da skrbimo o svim područjima i svim kategorijama stanovnika, rekao je Neferović.

U ime Grada Pakraca sudionicima projekta je čestitala Marija Čar, voditeljica Odjela za stambeno-komunalne poslove Grada Pakraca.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email