ZAVRŠENI UPISI NA STUDIJE Pakrački srednjoškolci na željene fakultete

ZAVRŠENI UPISI NA STUDIJE Pakrački srednjoškolci na željene fakultete

Već tradicionalno naša redakcija, u želji da se naši maturanti istaknu i na ovaj način pohvale, pokušala je prikupiti što više informacija o upisanim fakultetima tako što su nam se učenici, oni koji su željeli da njihovo ime bude javno objavljeno, javljali. Bilo je i učenika koji nisu htjeli javno istupiti, a položili su državnu maturu i upisali fakultet i njihovu želju smo poštovali. Stoga, razumljivo, popis nije potpun.

Poznato je da je od naših gimnazijskih maturanata Lana Žoldoš upisala studij Biotehnologije i istraživanje lijekova u Rijeci, Franjica Haramija studirat će Engleski jezik i književnost i Talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci, kao i  Lucija Grgić koja će na istom fakultetu studirati Njemački jezik i književnost i Hrvatski jezik i književnost. Pravni fakultet u Zagrebu upisale su Ivana Grgić i Nika Zelić, Hana Ivanović upisala je Učiteljski fakultet Slavonski Brod, Ana Škondro Učiteljski studij u Gospiću, Lora Klaić studirat će turizam na VERN-u u Zagrebu dok je Stela Sarić upisala farmaciju na  Farmaceutsko-biokemijski fakultetu u Zagrebu.

Što se tiče izbora studijskih programa i ove godine su učenici medicinskog usmjerenja birali najvećim dijelom studij sestrinstva. Tako su Tena Birgeš i Ivan Ristić upisali sestrinstvo u Novoj Gradiški, Katarina Puharić, Sanda Doležal i Antonija Polak u Zagrebu dok su Marta Pritišanac i Vilim Jakovljević upisali studij sestrinstva u Bjelovaru.

Fizioterapeuti su ove godine u ljetnom roku slično prethodnim godinama u najvećem broju prijavljivali studij fizioterapije. Uvjete za upis na izvanredni stručni studij fizioterapije u Pakracu ostvarilo je 10 kandidata, a ostali kandidati su stekli pravo upisa na izvanredni stručni studij fizioterapije u Varaždinu i stručni studij fizioterapije u Zagrebu, no nisu željeli da im se imena javno objave.

Rezultati državne mature lošiji nego prošle godine

Objavom konačnih rezultata državne mature za srednjoškolce završilo je najstresnije razdoblje, pa tako i za 81 maturanta Srednje škole Pakrac koji su ostvarili uvjete pristupanja državnoj maturi od ovogodišnjih 91 učenika završnih razreda.

Ispite državne mature u završnim razredima četverogodišnjih (opća gimnazija, fizioterapeutski tehničar i građevinski tehničar) i petogodišnjeg programa (medicinska sestra/tehničar opće njege) ove godine prijavio je 81 učenik. Od tog broja 11 učenika su u gimnazijskom programu, a 70 učenika je iz strukovnih programa, a pravo pristupanja ispitima državne mature u ljetnom roku imalo je 79 učenika.

Državna matura, već uobičajeno, sastojala se od obvezatnoga (Hrvatski jezik, Matematika i strani jezik) te izbornoga dijela, a za polaganje se u jednome roku moglo prijaviti najviše šest izbornih predmeta.

Za višu, A razinu ispita iz Hrvatskog jezika odlučilo se 39 učenika pakračke srednje škole, nižu B razinu Hrvatskog jezika polagalo je 40 učenika, Engleski jezik A razinu 16 učenika (B razinu Engleskog jezika 55 učenika), Njemački jezik A razinu petero (B razinu Njemačkog jezika 6 učenika). Za Matematiku B razine odlučilo se 75 maturanata, a za A razinu samo njih 4.

Što se tiče izbornih predmeta, učenici su se ove, kao i prethodnih godina, u najvećem broju opredijelili za Biologiju (18 učenika), Kemiju (8 učenika), Fiziku (8 učenika) i Psihologiju (8 učenika) te po jedan učenik iz Politike i gospodarstva, Sociologije, Talijanskog jezika A razine i Vjeronauka.

Profesor Jonatan Berlančić, ispitni koordinator u Srednjoj školi Pakrac, uspoređujući rezultate državne mature kao najlošije do sad koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja s postignutim rezultatima učenika naše škole, ističe da se u najvećem dijelu poklapaju.

„Najviše je negativnih ocjena iz Hrvatskog jezika na B razini i Matematici B razina. Generalno rečeno, rezultati učenika nisu na razini prošlogodišnjih, no učenici su ove godine u usporedbi s prošlom godinom bolje napisali ispite iz Njemačkog jezika na obje razine i na ispitu iz Engleskog jezika na B razini. Istaknuo bih na kraju jako dobre rezultate učenice naše  gimnazije koje je postigla ocjenu odličan  na ispitima iz Hrvatskog i Engleskog jezika na A razini, te ocjenu odličan na ispitu iz Kemije, ali i učenice u obrazovnom programu fizioterapeutski tehničar koja je na ispitu iz Hrvatskog jezika B razine postigla ocjenu odličan (rang 25. u generaciji), rekao  je profesor Berlančić istaknuvši kako su učenici u školi  tijekom nastavne godine imali mogućnost dodatnih priprema za ispite državne mature.

Do danas traju prijave ispita državne mature u jesenskom roku. Provedba ispita je od 21. kolovoza do 6. rujna, a konačni rezultati biti će objavljeni 17. rujna.

 

 

 

 

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email