ZAJEDNICA ŽENA “KATARINA ZRINSKI” Božićna pšenica za sugrađane

ZAJEDNICA ŽENA “KATARINA ZRINSKI” Božićna pšenica za sugrađane

Članice pakračke Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” danas su na Gradskoj tržnici Pakrac tradicionalno dijelile sjeme božićne pšenice sa željom da im naredna godina bude rodna, a tom prilikom sugrađanima zaželjele sretne i blagoslovljene nadolazeće blagdane.

Prema tradiciji, pšenica se sije 13. prosinca na blagdan sv. Lucije koji je duboko ukorijenjen u hrvatskim narodnim običajima, na taj dan sije se pšenica u zdjelice kao simbol obnove života i plodnosti. Do Božića pšenica naraste i zazeleni se te ukrašava božićni stol, a tijekom božićnog vremena stoji ispod bora, uz jaslice ili u kutu sobe. Često bi se ukrasila hrvatskim bojama, crveno-bijelo- plavom trobojnicom, a katkad se unutar nje stavljala jabuka ili svijeća. Što je pšenica bila gušća i zelenija, vjerovalo se da će biti bolja ljetina naredne godine. Poslije božićnih blagdana pšenicu se davalo pticama da se taj sveti dio Božića ne bi uništio.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone