ZAGREB DOMAĆIN MEĐUNARODNOG KONGRESA PSIHIJATARA Psihijatri iz cijelog svijeta posjetit će Pakrac

ZAGREB DOMAĆIN MEĐUNARODNOG KONGRESA PSIHIJATARA Psihijatri iz cijelog svijeta posjetit će Pakrac

Na 5. Međunarodnom kongresu psihijatara koji se od 23. do  25. listopada održava u Zagrebu sudjeluje 120 predstavnika iz 15 zemalja, sa 5 kontinenata, a oni će u srijedu 25. listopada, u sklopu kongresa posjetiti i Pakrac.

Naglasak njihovog posjeta Pakracu bit će stavljen na najhumaniju akciju u Domovinskom ratu – evakuaciju psihijatrijskih bolesnika iz pakračke bolnice, o kojoj je napisana i knjiga “Pouke o čovječnosti”, a u tijeku je prevođenje knjige na engleski jezik. Hrvatsko psihijatrijsko društvo je ovu akciju prepoznalo kao vrlo značajnu za svoju struku i medicinsku etiku te žele svoje kolege pobliže upoznati s ovim humanom akcijom.

Sudionici kongresa će najprije oko 15 sati posjetiti Veteranski centar u Lipiku, nakon čega će obići pakračke muzeje, Muzej ratne i vojne povijesti i gradski Muzej. Oko 16:30 predviđen je obilazak prostora zgrade stare psihijatrije gdje se i odvijala akcija evakuacije psihijatrijskih bolesnika.

Gradonačelnica Anamarija Blažević i Josip Huška bili su posebni gosti i panelisti na predavanju koje je u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin održano 23. listopada. Huška je održao predavanje o samoj akciji, kao jedan od sudionika, dok je gradonačelnica Blažević u svom obraćanju iskoristila priliku naglasiti tradiciju liječenja u Pakracu, te činjenici da je u Pakracu sredinom 18. stoljeća (oko 1760. godine) osnovana Bolnica za stidne i kužne bolesti, kao i postojanju pakračke Zemaljske javne bolnice, prve javne bolnice u Hrvatskoj, koja je sa svojim radom započela još u 19. stoljeću.

Sudionici kongresa upoznati su o štetama i gubicima koje je Pakrac pretrpio u vrijeme ratnih razaranja, kao i činjenicu da je upravo bolnica iz kojeg su evakuirani bolesnici za vrijeme Domovinskog rata, zbog velikih novčanih sredstava koja su potrebna za njezinu rekonstrukciju, još uvijek neobnovljeni i razrušeni objekt.

Pakračka izlaganja pratila je projekcija fotografija ratom oštećenih zgrada bolničkog kompleksa Marine De Zan, a dio njih bio je izložen i na zidu dvorane.”

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email