VSNM GRADA PAKRACA Obilježili blagdan Male Gospojine

VSNM GRADA PAKRACA Obilježili blagdan Male Gospojine

Više do 400 osoba iz ovog dijela Hrvatske, ali Srbije i BiH, kao i službenih gostiju iz Zagreba, Vukovara i Banja Luke, jučer su u KTC-u u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca svečanom sjednicom po 12. put obilježili  krsnu slavu Vijeća, Rođenje Presvete Bogorodice – Malu Gospojnu. Vjerski dio kratkom molitvom i običajem lomljena slavskog kolača predvodio je pakrački paroh Đorđe Teodorović.

Nakon intoniranja himni Republike Hrvatske i Republike Srbije goste je pozdravio Milan Kozlović, predsjednik SNV Grada Pakraca, naročito Ljudmilu Ostojić, konzulicu Republike Srbije u Vukovaru i Borisa Miloševića, predsjednika Srpskog narodnog vijeća.

Nikola Ivanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i zamjenik gradonačelnice Pakraca iz redova srpske manjine, govoreći o radu unutar godinu dana istaknuo je da ne odustaju od borbe za njihova prava, za pravo na boljitak srpske zajednice. Od aktivnosti naglasio je provedene izbore za vijeća srpske manjine, rad s djecom i potrebitima, podršku koju su osigurali za poljoprivrednike i obrtnike, organizaciju edukativnih izleta za djecu srpske zajednice u Banja Luku i Beograd te proslave vjerskih slava. Istaknuo je spore, ali ipak prisutne pomake u komunalnoj infrastrukturi sela pretežno naseljena srpskim stanovništvom. Pohvaljen je projekt „Zaželi“ te „Sajam Slavonski banovac“ na kojem se uspješno samostalnim štandom predstavila i srpska manjina te su prisutni pozvani da taj štand posjete i u sklopu ovogodišnjeg sajma.  Pohvalio se da je, zahvaljujući njihovim naporima i Udruge antifašista, spomenik NOB-u „Ranjeni borac“ ostao u centru grada.

Naročito je pohvalio i zahvalio na suradnji Vijeća srpske nacionalne manjine Zagreba koji su u više navrata uskakali s materijalnom pomoći, a svakako najvažnije je bila ta pomoć u nedavnoj kupnji kuće u centru Pakraca za potrebe srpske zajednice.

Završavajući svoje izvješće Ivanović je naglasio da su bili za suradnju otvoreni prema svima i da će tako ostati i nadalje.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email