VOZAČI, OPREZ “KOD ANČIĆA” Brzina, pojas, mobitel – nemoguće sakriti prekršaj

VOZAČI, OPREZ “KOD ANČIĆA” Brzina, pojas, mobitel – nemoguće sakriti prekršaj

U tijeku je postavljanje kamera za nadzor brzine širom Hrvatske pa tako i na području koje kontrolira Policijska uprava Požeško-slavonska. Ovih dana kućište za takvu nadzornu kameru postavljeno je i u Pakracu – jedno od četiri na području naše županije. Montirano je na poseban stup na ranije najavljenoj lokaciji – Aleja kestena (nasuprot kućnog br. 20, pored semafora), po domaći – „kod Ančića“.

Treba odmah reći da je domeni policijske tajne informacija o tome nalazi li se kamera unutar kućišta ili ne, tj. je li u funkciji, pa ako ste povezli ili počinili jedan od kažnjivih prekršaja ne znači automatski da ćete i biti kažnjeni. No, ako je kutija puna i radno aktivna onda su mogućnosti ovog Big Brothera doista velike i prekršaj je gotovo nemoguće sakriti.

Visokokvalitetne fotografije odaju sve

Kamere švedsko-nizozemske korporacije Sensys Gatso mogu pokriti šest prometnih traka i 32 vozila u snopu istodobno, i to u oba smjera. Senzor je specijalno razvijen za kontrolu prometa, snima četiri slike u sekundi u visokoj rezoluciji, 20 megapiksela. Kamera prati brzine od 30 do 250 km/h, automatski čita tablice i putem mobilne mreže fotografije se u realnom vremenu šalju u policiji. Aplikacija također automatski ‘povuče’ podatke o vlasniku vozila i generira obavijest o prekršaju.

Radarski snop aktivan je 24 sata dnevno, a vozila počinje „loviti“ na stotinjak metara udaljenosti. Fotografiju snima na otprilike 35 metara udaljenosti te je to trenutak u kojemu se presuđuje radi li se o prekoračenju brzine ili ne. Fotografije su toliko kvalitetne da se bez problema razaznaje jesu li vozač i suvozač vezani, a u nekim slučajevima to se vidi i za putnike na stražnjim sjedalima. Također će se vidjeti ako vozač koristi mobitel na nedopušten način i sve će se to sankcionirati. Snima se vozača u prekršaju bez obzira na to u kojem se smjeru kretao.

Kazne stižu za tri dana

S ovim novim kamerama snimljeni vozač će dobiti kaznu za samo 72 sata. Ako prekoračite brzinu u naseljenom mjestu do 10 km/h – 300 kuna, od 10 do 20 km/h – 500 kuna, od 20 do 30 km/h – 1000 kuna i kazneni bod, za raspon od 20 do 50 km/h – 2000 kuna i dva kaznena boda, a za više od 50 km/h propisana je kazna između 5000 i 15.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana te tri kaznena boda.

Ovo je samo jedna od 59 novih kamera koje MUP postavlja širom Hrvatske na 122 lokacije. Ugovor o nabavi iznosio je 53 milijuna kuna,  a kako doznajemo cijena jedne mjeri se u stotinama tisuća kuna. Investicija se, navodi isti izvor, isplati u samo mjesec do dva korištenja, ovisno o intenzitetu prometa.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email