VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE Pakračani posjetili Dalj i Vukovar

VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE Pakračani posjetili Dalj i Vukovar

Pedesetak djece i roditelja iz Pakraca posjetilo je proteklog Vukovar i Dalj s ciljem upoznavanja povijesno kulturnih sadržaja istočne Slavonije, kao i života Srba na tom području.
Edukativni sadržaj obuhvatio je posjet Kulturno-znanstvenom centru Milutin Milanković u Dalju, odnosno rodnu kuću jednog od najznačajnijih znanstvenika s područja Hrvatske, u kojem se nalazi i stalni postav o ovom geofizičaru, klimatologu i astronomu svjetskog glasa.
Pored toga sudionici ovog cjelodnevnog izleta imali su priliku posjetiti Sabornu crkvu Svetog Dimitrija u Dalju i Patrijaršijski dvor s parkom kao i manastir Vodicu na Daljskoj planini. Pored pakračke Saborne crkve Svete Trojice ovo je jedina druga Saborna crkva Srpske pravoslavne crkve u Slavoniji.

Pakračane su Vukovaru ispred domaćina dočekali i pozdravili saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov te predsjednik Glavne skupštine SDSS-a dr. Vojislav Stanimirović. Uz šetnju uz Dunav ukazano je na potrebu intenziviranja suradnje zapadne i istočne Slavonije te više ovakvih putovanja za mlade.

Osim toga za one najmlađe organizirana je i dramska predstava Jazavac na sudu, koja je ogromno oduševljenja, jer neki od njih prvi su puta prisustvovali ovakvoj predstavi.

‘Povezivanje srpske zajednice s područja istočne i zapadne Slavonije kao i unaprjeđenje suradnje između Vijeća i naših lokalnih samouprava s ovih područja trebalo bi u narednom periodu poticati, kako bi se povećao broj ovakvih aktivnosti za najmlađe’ istaknuo je Nikola Ivanović, predsjednik VSNM Grada Pakraca i zamjenik gradonačelnice Pakraca ispred srpske zajednice.

Ivanović je dodao da je izuzetno zadovoljan interesom djece i roditelja za ovo putovanje, te se nada da će ovakvih putovanja biti još i da će ovo putovanje rezultirati s većom uključenosti roditelja u aktivnosti Vijeća.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email