VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE Kupili kuću za potrebe srpske zajednice

VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE Kupili kuću za potrebe srpske zajednice

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pakraca kupilo je za 185.000 kuna kuću u Pakracu,  u Ulici 30. svibnja koja će biti višenamjenska, a koristit će ju manjinsko vijeće i srpske organizacije, ali i svi pripadnici srpske zajednice u gradu, rekao je Nikola Ivanović, zamjenik pakračke gradonačelnice i  predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško- slavonske županije.

„Sredstva za kupovinu osigurana su donacijom Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba. Do sada nismo imali svoj prostor u vlasništvu, a pored toga je i lijepa vijest da će još jedna kuća u centru grada biti uređena u narednom razdoblju. Ovo je prvi put nakon više od sto godina da Srbi u Pakracu imaju svoj prostor za društvene, kulturne i političke aktivnosti“, rekao je Ivanović.

Kuća je dvoetažna veličine 175 četvornih metara i potrebno joj je prije upotrebe temeljito uređenje donje etaže, odnosno djelomično gornje čiji početak Ivanović najavljuje vrlo brzo i to isključivo volonterskim radom. Uređenje će ovisiti o prilivu sredstava. U konačnosti u donjem dijelu kuće bi trebala biti knjižnica, dječja igraonica i spomen soba antifašistima, kao i bitnim i važnim ljudima iz Pakraca i zapadne Slavonije. Na obje etaže bi trebala biti sala za sastanke.

„Cijeli prostor će biti multifunkcionalan i nadamo se, mjesto susreta manjinskog i većinskog naroda, ali i brojnih udruženja koje su bliske srpskoj zajednici. Vjerujem i da će građani i udruge srpske organizacije pomoći sredstvima i dobrovoljnim radom. Pozivam i Pakračane u inozemstvu da doniraju sredstva za daljnje unutrašnje uređenje kuće“, rekao je Ivanović.

Kuća je donedavno bila u vlasništvu  Ivanke Lovrić koja od 1970. živi u Njemačkoj i koristila ju je samo za povremene kratkotrajne boravke u Pakracu.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone