Noć knjige: Večer Shakespearea i Ivane Brlić – Mažuranić

Noć knjige:   Večer Shakespearea i Ivane Brlić – Mažuranić

Ovogodišnja Noć knjige bila je u znaku je obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti  – 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i stogodišnjice objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić, a ove godine Gradska knjižnica Pakrac opet je bila pretijesna da primi sve zainteresirane građane.

2

Večer je započela predstavljanjem knjige „Bez osjećaja“ mlade pakračke autorice i srednjoškolke Vedrane Harak izdavača „Udruga građana Esseg“ iz Osijeka. Prvi objavljeni roman mlade autorice čija se radnja odvija u Americi je nastao zahvaljujući stranici s pričama na facebooku gdje je Vedrana svoje zapise redovito dijelila. Urednik romana Ilija Matić  rekao je da su mladi pisci zapravo novi događaji  u književnosti koji se pojavljuju u zadnjih deset godina dodavši kako je knjiga i ljubav prema pisanju prisutna među mladima, no danas se oni više izražavaju putem društvenih mreža. Vedrana je istaknula kako je prvi objavljeni roman ispunjena želja, a u pripremi je izdavanje i knjige poezije.

4

Za najmlađe posjetitelje volonterke pakračke knjižnice, učiteljice Božidarka De Zan i Ljerka Major,  čitale su svima dobro znane priče Ivane Brlić Mažuranić, a uz već uobičajene i popularne aktivnosti i akcije vezane uz nižu članarinu i vraćanje knjiga bez zakasnina, dodijeljene su nagrade za najbolje čitatelje u prošloj godini. Tako je najmlađi najčitatelj bio Deni Lapaš, u kategoriji osnovnoškolca nagrađena je Kristina Skorupa, Katarina Lapaš najbolja je čitateljica među srednjoškolcima, među odraslima najviše knjiga pročitala je Mirsada Madžarević, najčitateljica među umirovljenicima je Ivanka Čulina, a ove godine po prvi put nagrađena je i najčitateljska obitelj gdje su zaslužene nagrade primili članovi četveročlane obitelji Prenkepalaj. Svima njima je Tomislav Petrač, pročelnik pakračke gradske uprave, kao nagrade podijelio poklonjene knjige, besplatne članarine i priznanja.

3

Svoje znanje o Shakespearu i Cervantesu provjerile su i četiri ekipe natjecatelja u nagradnom kvizu gdje najbolji u asocijacijama, mozgalicama i pitalicama o ova dva književna velikana, iz knjižnice nisu otišli praznih ruku. Večer je završila projekcijom igranog filma Oluja snimljenog prema Shakespearovom komadu.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone