USPOREDNA ANALIZA Lipičko gospodarstvo jače od pakračkog

USPOREDNA ANALIZA Lipičko gospodarstvo jače od pakračkog

 

Da je Lipik više grad gospodarstva (Staklana, Studenac, Stragatrans, Poljoprivreda, Gamauf…) a Pakrac administracije, obrta uslužnih djelatnosti, prosvjete i zdravstva znali smo to oduvijek. No sada imamo za takva razmišljanja i potvrdu službene statistike; iz podataka dostupnih putem pretplatničkih internet stranica tvrtka Bisnode, jedne od najvećih pružatelja poslovnih i bonitetskih podataka u Europi, a dostupni podaci se odnose na 2017. godinu.

U ovu analizu ulaze svi poslovni subjekti koji su u sustavu poreza na dobit i koji su obveznici predaje izvještaja o javnoj objavi, dakle sva poduzeća. Prema tim podacima u 2017. godini u 93 pakračke tvrtke radilo je ukupno 663 radnika. U istoj godini na području Grada Lipika bilo je aktivno 57 tvrtki, ali su imale ukupno više zaposlenika – 873.

Pakračke tvrtke su imale ukupno 181,5 milijuna kuna prihoda, dok su lipičke imale više nego dvostruko, 445,7 milijuna. Od toga, pakračke tvrtke izvezle su 47 milijuna kuna, a lipičke 182,1 milijuna kuna.

Pakračke tvrtke stvorile su novostvorenu vrijednost u iznosu od 59,6 milijuna kuna, a lipičke 123 milijuna. Radnici u lipičkim tvrtkama te su godine bili prosječno bolje plaćeni. U bruto iznosu je prosječna mjesečna plaća iznosila 5.930,60 kuna, odnosno 4.492,50 kuna neto, dok je u pakračkom gospodarstvu ta plaća u brutu iznosila 5.213,68, odnosno 4.046,31 kunu.

Lipičke tvrtke ostvarile su ukupno dobit u iznosu od 16,25 milijuna, a one sa sjedištem na području Grada Pakraca 3,06 milijuna kuna. Lipičke tvrtke su te godine ostvarile investicija u iznosu od 49,4 milijuna kuna, a pakračke 29,2 milijuna.

????????????????????????????????????

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email