USPJESI PAKRAČKIH UČENIKA Međunarodno priznanje za male matematičare

USPJESI PAKRAČKIH UČENIKA Međunarodno priznanje za male matematičare

Na ovogodišnjem međunarodnom matematičkom natjecanju „Klokani bez granica“, četvero je pakračkih osnovnoškolaca nižih razreda osvojilo prvo mjesto. U deset posto najbolje plasiranih učenika u Hrvatskoj, Jakov Križan je dijelio prvo mjesto s još 26 natjecatelja od njih ukupno 880 u kategoriji drugih razreda „Pčelice“. Kategorija trećih razreda „Leptirići“ u taj je postotak uvrstila 904 natjecatelja na razini cijele države, a u 24 učenika koji dijele prvo mjesto ubrajamo i naše Luciju Crnković i Mislava Balešića iz područne škole Prekopakra te Adrijana Lucića iz pakračke škole. Uspješne su matematičare za ovo natjecanje pripremale učiteljice Dubravka Namjesnik, Antonella Straga i Daniela Crnković.

Fotografijom na temu-poticaj zvučne slike, Sara Marin, učenica sedmog razreda Osnovne škole braće Radića Pakrac, osvojila je četvrto mjesto na državnom natjecanju iz likovne kulture, u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda, koje je održano u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci. Za natjecanje ju je pripremala nastavnica likovne kulture Nikolina Zanetti, a likovnim se uratkom „Stairway to heaven“ sa županijskog plasirala na državno natjecanje. Na državnoj su razini učenici fotografirali unutrašnji i vanjski prostor sušačke gimnazije (šest fotografija u digitalnom obliku i u boji) te tražili najbolji kadar i kontrast boja i oblika. Fotografija izabranoga kadra bila je njihov konačni likovni rad.

U STEM ligi, online natjecanju parova u rješavanju zadataka iz područja prirodoslovnih i matematičkih znanosti, tehnologije i inženjerstva, sudjelovali su i učenici pakračke osnovne škole. Po završetku natjecanja, među 24 pohvaljena para u Hrvatskoj u kategoriji trećih razreda su učenici Mislav Balešić i Lucija Crnković te Adrijan Lucić i Iva Medić, a u kategoriji 5./6. razreda, od 47 pohvaljenih, naša su tri para; Marin Bedić i Borna Major, Leon Martinović i Andrej Šmit te Borna Tomić i Lorena Božić. Zadaci nisu isključivo natjecateljskog, već i edukativnog karaktera, a potiču učenike na samostalnost, logičko razmišljanje i zaključivanje te istraživački pristup učenju. Na natjecanje se uključilo 32 pakračkih osnovnoškolaca uz pomoć nastavnika Martina Brkića, Mateje Doner, Jovane Borojević i Marka Filipovića te učiteljica razredne nastave Antonelle Strage i Daniele Crnković.

Nina Babojelić, učenica šestog razreda, sudjelovala je u Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ – jedinstvenom mjestu darovitih učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske, a za Školu ju je pripremala mentorica Maja Farkaš. 320 izabranih i pozvanih učenika te 30 hospitanata (učitelja i nastavnika), stjecalo je i predstavljalo nova znanja i vještine u novigradskoj osnovnoj školi.

Fotografija Sare Marin za državno natjecanje

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email