UDRUGA SLIJEPIH PAKRAC-LIPIK Obilježili Dan bijelog štapa

UDRUGA SLIJEPIH PAKRAC-LIPIK Obilježili Dan bijelog štapa

 

Druženjem sa sugrađanima i učenicima pakračke osnovne i srednje škole danas su članovi Udruge slijepih Pakrac-Lipik u svojim prostorijama u Radićevoj ulici u Pakracu obilježili Dan bijelog štapa.

Tako su članovi udruge prezentirali svoje aktivnosti i pomagala koja koriste u svakodnevnom životu učenicima Srednje škole Pakrac koji su ih posjetili, a kako bi domaćinima zauzvrat pomogli, pakrački srednjoškolci zdravstvenog usmjerenja smješteni u učeničkom domu članovima su mjerili šećer i tlak. Obilježavanju Dana bijelog štapa pridružilo se i dvoje slijepih dječaka, učenika pakračke osnovne škole, koji su s učiteljicom došli podržati ovo druženje.

„Ovo obilježavanje koje organiziramo svake godine je jedno od prilika kojima želimo javnost upoznati s načinom života slijepih, ali i upozoriti na loš status koji imaju u Hrvatskoj. I dalje upozoravamo na sramotno mali inkluzivni dodatak na sljepoću koji iznosi od 420 kuna do 600 kuna, ovisno o kategoriji. Isto tako, slijepa djeca prilikom polaska u školu moraju na knjige na Brailleovom pismu i ostali prilagođeni pribor čekati i po godinu dana što je nedopustivo u današnje vrijeme“, rekao nam je Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih osoba Pakrac-Lipik.

Ova pakračko-lipička udruga ima 46 članova, većinom starije životne dobi čiji je prosjek više od 70 godina, te dva dječaka školskog uzrasta, ali bez obzira na dobnu starost članovi su aktivni u zajednici, a većinu sredstava koja dobiju ostvaruju putem raznih projekata na čije se natječaju redovito javljaju, ističe Kovačić.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email