Udruga roditelja poginulih branitelja Grada Zagreba u Pakracu

Udruga roditelja poginulih branitelja Grada Zagreba u Pakracu

Udruga roditelja poginulih branitelja Grada Zagreba boravila je ovog tjedna u dvodnevnom posjetu Pakracu i Lipiku gdje su ih ugostili članovi UPBDR Pakrac – Lipik na čelu s predsjednicom Silvijom Svjetličić. Na putu do Pakraca Zagrepčani su položili vijenac i zapalili svijeću kod spomen obilježja Trokut gdje je stradalo više od tri stotine hrvatskih branitelja sa zagrebačkog područja te u Lipiku gdje su zajedno s gradonačelnikom Vinkom Kasanom pred lipičkim spomen-obilježjem odali počast poginulima.

Pred kraj dana u Pakracu su posjetili Muzej vojne i ratne povijesti, a četvrtak su iskoristili za odavanje počasti poginulim pakračkim braniteljima na RKT groblju te obilazak glavnih dijelova bivše pakračke bojišnice. Zagrebačkoj delegaciji na RKT groblju pridružila se i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević koja je tom prilikom rekla kako su Pakračani ponosni na sve što se događalo u njihovom gradu od početka Domovinskog rata te da se vezano uz to planira podizanje spomen obilježja u centru grada za sve branitelje koji su položili svoje živote za Hrvatsku, kako oni iz Pakraca i Lipika kojih je 126, tako i iz cijele države koji su svoj ratni vijek proveli u Pakracu, a u njemu i stradali. Ukratko je uputila gošće u ratnu povijest pakračkog područja, izrazila im sućut zbog pretrpljenih žrtava i gubitaka, a za kraj im je poželjela dobrodošlicu te ih pozvala da se uvijek vrate u Pakrac i ponovo budu dragi gosti.

Kroz dijelove pakračke bojišnice proveo ih je hrvatski branitelj Miroslav Vacek: „Roditelje stradalih proveli smo kroz Kusonje, posjetili smo kapelicu koja ima svoju važnu ratnu priču, a prošli smo i kroz Brusnik te obišli masovne grobnice, Rakov potok, Španovicu i za kraj logor na Bučju.“

 

 

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email