HVIDR-a PAKRAC Održana 26. izvještajna skupština, dodijeljene zahvalnice

HVIDR-a PAKRAC Održana 26. izvještajna skupština, dodijeljene zahvalnice

Redovna skupština HVIDR-e Pakrac na kojoj je Udruga izložila izvješća o financijama i proteklom radu održana je u petak u prostoru Gradske vijećnice, a uz šezdesetak članova Udruge i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata skupštini su prisustvovali i gradonačelnica Anamarija Blažević te zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović.


Predsjednik Udruge Stipe Hodak se na početku sjednice obratio okupljenima s ponosom ističući HVIDR-u Pakrac kao najstariju udrugu proizašlu i Domovinskog rata na području Pakraca i Lipika koja ovom prilikom obilježava 26. godišnjicu svog djelovanja. Od početnih dvjestotinjak članova udruge članstvo je protekle godine potvrdilo njih 86, a u razdoblju između izvještajnih sjednica Udruga je izgubila još jednog vrijednog člana, Antuna Zemana.
Slijedio je izvještaj o radu u minuloj 2017. godini gdje je kao prva stavka istaknuto uređenje prostorija udruge nakon niza godina pri čemu je Grad osigurao financijsku podršku za potrebni materijal, a same radove su dragovoljno izveli članovi Udruge Zdravko Sopijanac, Boris Čatak, Zoran Petrović i Dario Marošević. Predstavnici HVIDR-e Pakrac tradicionalno sudjeluju i u svim obilježavanjima obljetnica iz Domovinskog rata i povijesti hrvatskog naroda, u obljetnicama pogibija branitelja na području Pakraca i Lipika kao i na drugim područjima stradavanja hrvatskih branitelja. Pri tome se naročito ističe dugogodišnja suradnja s Udrugom HVIDR-a Kaštela uz čiju je suradnju HVIDR-a Pakrac sudjelovala na Danima branitelja Splitsko-dalmatinske županije. Udruga je također prigodom obilježavanja obljetnice stradavanja Vukovara ugostila predstavnike i članove braniteljskih udruga s otoka Raba. Sudjelovala je i na Križnom putu grada Pakraca kao i na hodočašću hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, a prilikom održavanja sajma Slavonski banovac u Pakracu sa svojom ekipom su kuhali grah na Grahfestu pri čemu su osvojili 4. mjesto.


Aktivnosti Udruge nastavljene su organiziranjem obilježavanja akcije Alfa 1991, 28. i 29. prosinca 2017, pri čemu im se prvog dana pridružilo preko 100 branitelja iz Varaždinske županije s kojima su održali komemoracije kod spomen ploče na Kragujskom putu kao i kod spomenika u Šeovici. Branitelji Varaždinske županije iskoristili su prigodu i prikladnim poklonima darivali djecu predškolskog i školskog uzrasta iz Prekopakre. Sljedeći dan upriličen je tradicionalni pohod Fokinom stazom i maraton od rodne kuće branitelja Marijana Kulhavija Foke na Maloj Krndiji do Planinarskog doma Omanovac, u koji su se uz domaće, aktivno uključili i branitelji iz Bjelovara i Križevaca sa svojim obiteljima.
Udruga je tijekom 2017. sudjelovala i na sportskim događanjima, a njena ekipa je osvojila 2. Mjesto na 24. ŠNIDOR-u Požeško-slavonske županije koji je održan u Pakracu u njenoj organizaciji. Jedanaesteročlana ekipa ŽZU HVIDR-e osvojila je i sveukupno 9. mjesto na Svehrvatskom ŠNIDOR-u održanom u Makarskoj. Udruga je tradicionalno djecu članova darivala prigodnim Božićnim poklonima.


Izvješće o radu popraćeno je financijskim izvješćem koje je sastavio i prezentirao Slavko Šoštarić, iz kojega je vidljivo da su u 2017. ostvareni prihodi u iznosu 111.390,91 kn, a rashodi u iznosu od 113.792,83 kn što je rezultiralo manjkom od 2.401,92 kn. Stanje računa Udruge 31.12.2017. iznosilo je 9.398,07 kn.
Borislav Ajman, predsjednik Nadzornog odbora predočio je izvješće o njegovom radu, sa zaključkom da je Udruga HVIDR-a Pakrac ispunila sve zadaće neophodne za njeno uspješno funkcioniranje te da ju je u izvještajnom razdoblju Predsjedništvo uspješno vodilo.


Sudi časti HVIDR-e Pakrac kojeg sačinjavaju Zdravko Filipin, Dražen Andreatti i Davor Schrötter nije imao osnove za djelovanje što je rezultat uspješnog i dobrog rada udruge.
U planu rada u 2019. godini Udruga HVIDR-a Pakrac nastavit će organizirano obilježavati obljetnice Domovinskog rata i povijesti hrvatskog naroda na području Pakraca i Lipika, Požeško-slavonske županije i drugih hrvatskih gradova, kao i obilježavanje obljetnice akcije Alfa 1991. Nastavit će sudjelovati u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kaštelima i Dana branitelja Splitsko-dalmatinske županije prilikom koje će organizirati Slavonsku večer na rivi u Kaštelima. Povodom Dana Svih svetih obići će grobove umrlih članova. Nastavit će sportske aktivnosti sudjelovanjem na 25. ŠNIDOR-u Požeško-slavonske županije i održavanjem boćarske staze. Planiran je organizirani obilazak bojišnice i obilježja iz Domovinskog rata na područjima drugih županija, kao i organizacija programa obilježavanja obljetnice pogibije branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi.
Na samom kraju skupštine predsjednik Stipe Hodak je uz pomoć dožupana Vedrana Neferovića podijelio zahvalnice za istaknuti rad, djelovanje i doprinos Udruzi HVIDR-a Pakrac njenim istaknutim članovima Dariu Maroševiću, Zoranu Petroviću, Borisu Čataku i Zdravku Sopijancu.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email