UDRUGA ANTIFAŠISTA PAKRAC-LIPIK Mirjana Bilopavlović ostaje predsjednica

UDRUGA ANTIFAŠISTA PAKRAC-LIPIK Mirjana Bilopavlović ostaje predsjednica

Mirjana Bilopavlović i nadalje će biti predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista „Pakrac-Lipik“ (UAB) odlučili su njeni članovi na izbornoj skupštini što je danas održana u vijećnici kuriji Janković. Njeni zamjenici će biti Boško Erceg i Darko Derenj, tajnica Mirsada Popović Damjanović, a blagajnik Tomo Jendrašić.
Govoreći o radu Udruge u prošloj godini i dosadašnja predsjednica Bilopavlović, osim o aktivnosti Udruge je govorila i o položaju antifašizma u društvu naglašavajući lošu „kulturu sjećanja“, ali i brojne pokušaje revizije povijesti. Požalila se je na slabu prisutnost antifašizma, naročito NOB-a, u obrazovnom sustavu, česte neopravdane osude i kritike od kojih se ne mogu braniti između ostalog i zbog slabe prisutnosti u medijima pri čemu je od te kritike izuzela lokalne medije Pakraca i Lipika, što sve skupa proizvodi činjenicu da je status ove udruge, ne samo u Pakracu nego i u brojnim drugim sredinama, ispod razine dostojanstva.


Pakrački UAB ima sada 41 člana od kojih su dvojica bili sudionici NOB-a (Ivan Šteković iz Ožegovaca i Rade Kovačić iz Pakraca). Rad udruge opterećen je nizom problema od kojih su najveća starost članstva, financiranje, nedovoljna suradnja s drugim lokalnim udrugama, loš odnos prema spomeničkoj baštini NOB-e što je vidljivo iz primjera da je lani ponovo oštećen spomenik na Begovači.
Lani je udruga provela tri radne akcije na održavanju spomenika u naseljima Branešci, Bučje, Budići, Dragović, Šeovici, ali i na Požeštini u što je 18 članova utrošilo 240 sati rada. Nazočili su komemoracijama žrtvama 2. svjetskog, ali i Domovinskog rata te obilježili značajne datume iz NOB-a ne samo u Pakracu nego u suradnji sa srodnim udrugama iz Požege i Daruvara u njihovim sredinama, ali i Kumrovcu, Jasenovcu i Jadovnu. Govoreći o suradnji s gradovima, istaknula je da je Lipik u tome otvoreniji od Pakraca.
Za tu aktivnost lani su potrošili oko 5500 kuna, najviše oko 2500 na vijence i lampione. Nepotrošeno je ostalo oko 5300 kuna, a razlog tome je što su donacije iz proračuna Pakraca i Lipika (po 2000 kuna), odnosno Županije (1.000) došle tek u prosincu, izvijestio je blagajnik Tomo Jendrašić.

U sličnom programskom i financijskom obimu planiraju aktivnosti u ovoj godini s tim da je dio njih zbog epidemioloških mjera već morao biti otkazan. Programska novost je da priželjkuju kroz dvije nove akcije „Sat istine“ i „Živa biblioteka“ više zagovarati vrijednosti antifašizma među mlađim populacijama.
Jedini gost na skupštini, koji je ujedno i njen član, Nikola Ivanović je pohvalio rad vodstva Udruge, posebice skrb za starije i nemoćne članove te izrazio nadu da do iduće skupštine neće više biti najmlađi član. Kao pakrački dogradonačelnik je iskazao zadovoljstvo što je u kvalitetnoj komunikaciji s Gradom nađeno rješenje da u sklopu uređenja trga spomenik „Ranjenom borcu“ ostane na trgu čime je Pakrac ostao jedna od rijetkih sredina koja u najužem središtu ima spomenik antifašizmu. Kao dužnosnik Srpskog narodnog vijeća i Srpske samostalne demokratske stranke je pozvao na suradnju.
Skupština pakračko-lipičkog UAB-a je prvo takvo okupljanje neke od udruga od polovine ožujka od kada su proglašene protuepidemiološke mjere.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email