U POVODU PRAVOSLAVNE MALE GOSPOJINE Etno izložba u prostorijama SDSS-a

U POVODU PRAVOSLAVNE MALE GOSPOJINE Etno izložba u prostorijama SDSS-a

Pravoslavni vjernici danas slave Malu Gospojinu, svoj blagdan u čast kojeg je Srpsko narodno vijeće Grada Pakraca 12 godina unazad u KTC-u organiziralo veliku svečanu sjednicu kao dio obilježavanja svoje krsne slave, Rođenja Presvete Bogorodice. Radi epidemioloških mjera takva slava ove godine je izostala, kao i kasnije predviđena svečanost u vijećnici kurije Janković te je slava svedena na jutrošnju misu u crkvi Presvete Bogorodice na Gavrinici i otvaranje etno izložbe starina u prostoriji SDSS u zgradi „stare škole“ u Ulici braće Radića.

Uz prisutnost pakračkog paroha Đorđa Teodorovića, Milana Kozlevića i Darka Derenja predsjednika gradskih SNV Pakraca i Lipika te svega nekoliko građana, Nikola Ivanović, predsjednik SNV-a Požeško-slavonske županije  je pozvao srpsko stanovništvo ovog kraja da daruje svoje starine koje mogu biti odjevni, funkcionalni ili ukrasni predmeti, slike i fotografije za budući muzej koji će se nalaziti u takozvanoj „srpskoj kući“ iznad Saborne crkve (Ulica 30. svibnja) koju je SNV kupio prije godinu dana za 185.000 i u njenu obnovu je do sada uložio oko 300.000 kuna.

Ivanović je najavio završetak obnove za ovu jesen, ali službeno otvaranja za proljeće.

Etno izložba u prostoriji SDSS-a će biti otvorena do kraja ovog tjedna i građani je mogu pogledati od 7 do 16 sati. Izložba je dio projekta kojeg s 40.000 kuna financira Uprava za dijasporu Vlade Republike Srbije.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email