U POVODU DUHOVA Španovčani na misi u svom selu

U POVODU DUHOVA Španovčani na misi u svom selu

Više od stotinu osoba među kojima je bilo neuobičajeno puno djece i mladih okupilo se je na svetoj misi u Španovici, služenoj u povodu Duhova koji je do 1942. godine slovio kao blagdan ovog sela.

Sudeći po registarskim pločicama osim iz Pakraca došli su s područja Zagreba, Osijeka, Đakova, Virovitice, Slavonskog Broda, Požege, Kutine, Siska. S obzirom na starost Španovčana, ali i epidemiološku situaciju ovakvim odazivom je ugodno iznenađen i Boris Pleša, predsjednik Zavičajna zajednica Španovčana koja od 1993. godine organizira na ovaj način obilježavanja Duhova. Nakon puno godina u povodu Duhova u Španovicu je stigla i novinarska ekipa HTV-a.

Za razliku od prijašnjih godina misa koji je služio pakrački župnik Jozo Zorić nije održana u vatrogasnom domu, nego na otvorenom pored  temelja spaljene crkve koje je nosila ima ovog blagdana, a zbog epidemioloških mjera nije bilo niti čestih gostiju, izaslanstva Ravne Gore iz Gorskog Kotara, predjela iz kojeg su Španovčani 1860-tih migrirali u Pakrac i utemeljili naselje Španovica.

Španovica je jedno od četiri naselja u Hrvatskoj kojeg su partizani spalili u 2. svjetskom ratu, znatan dio stanovnika pobili, a ostale raselili s trajnom zabranom povratka. Imovinu im je, nakon što su okarakterizirani kao državni neprijatelji, oduzeo jugoslavenski komunistički režim, naselio u njihovo selo doseljenike iz Bosne, te preimenovao naselje u Novo Selo. Nakon osamostaljivanja Hrvatske i Domovinskog rata naselju je vraćeno ime Španovica, ali najveći dio imovine Španovčanima nikada nije vraćen u naturalnom smislu, već dijelom kroz simbolične dugogodišnje novčane isplate.

Španovčani koji su došli iz daljega uobičajeno obilaze groblje svojih predaka i pale svijeće na spomeniku podignutom u spomen na 396 ubijenih ili nestalih Španovčana tijekom 2. svjetskog rata i godina poračja.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email