TRAGIČAN DAN U PAKRAČKOJ POVIJESTI U nedjelju dvije komemoracije

TRAGIČAN DAN U PAKRAČKOJ POVIJESTI U nedjelju dvije komemoracije

Da je 6. listopad jedan od najtragičnijih dana u novijoj pakračkoj povijesti svjedoči i činjenica da u nedjelju će biti održana dvije komemoracije tragičnim žrtvama iz dva rata u prošlom stoljeću.

S početkom u 10,15 sati u organizacija Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik i Grada Pakraca bit će održana komemoracija kod kapele sv. Franje Asiškog u Gornjoj Obriježi u znak sjećanja na tragičan događaj iz 1991. godine kada je ubijeno 19 hrvatskih branitelja, 4 civila, a 12 branitelja je ranjeno što je kasnije ocijenjeno kao najtragičniji dan Domovinskog rata za pakračke branitelje. U 11 sati kod kapele će biti služena sveta misa koju će predvoditi sirački župnik Mihaj Kos.

Prije toga (9,30 sati) izaslanstva gradova, županije te predstavnici braniteljskih udruga položit će vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima u Batinjanima, Velikom Banovcu i Gornjoj Obriježi.

Zavičajna zajednica Španovčana kao i svake godine  organizira komemoraciju španovačkim žrtvama u znak sjećanja na taj dan 1942. godine kada su partizani u drugom svjetskom ratu napali selo, ubili 73 mještana civila, spalili selo, a preživjele rastjerali s trajnom zabranom povratka.

Sveta misa bit će održana u 11 sati u pakračkoj župnoj crkvi, a u 13 sati položeni vijenci na spomen obilježje u Španovici.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email