20 GODINA OGŠ PAKRAC Tradicija i klasika u jednoj večeri

20 GODINA OGŠ PAKRAC   Tradicija i klasika u jednoj večeri
Vjekoslav Martinić, glazbeni pedagog i hrvatski folklorni stručnjak iz Garešnice, jučer je u sklopu obilježavanja 20 godina Osnovne glazbene škole Pakrac u koncertnoj dvorani održao predavanje “Tradicijska glazbala Panonske zone” dok je večer završila jednosatnim koncertom glazbenih škola Slavonije i Baranje.
222
Pučka glazbala su predmeti materijalne kulture, većim dijelom proizvedena iz seljačkog rukotvorstva ili proizvedena u specijaliziranom seljačkom obrtu. Glazbala su zapravo samo sredstva za proizvodnju zvukova, melodija i ritmova, pa se tako bez njih ne može zamisliti glazbeno blago bilo kojeg naroda svijeta.
Tako su posjetitelji mogli čuti i naučiti koje su razlike između raznih starih puhačkih instrumenata poput jedinke, dvojnice, diplice, okarine ili gajdi, upoznati preteče današnjih tamburica i jednostavnih udaraljki poput cimbala.
Ova pučka glazbala mogu se pronaći i danas, po starim kućama, a upoznavanjem i sviranjem naših tradicijskih glazbala ponovo ih vraćamo u život i otimamo od zaborava, rekao je Martinić.
 3
Nakon predavanja za ljubitelje klasične glazbe u gradskoj vijećnici održan je koncert glazbenih škola Slavonije i Baranje gdje su u jednostanom programu, uz domaćine,  nastupili učenici i profesori iz Daruvara, Novske, Garešnice, Nove Gradiške, Kutine, Virovitice, Požege, Slatine, Slavonskog Broda i Osijeka koji su svojim gostovanjem čestitali pakračkoj školi okruglu obljetnicu.

Obilježavanje se nastavlja i večeras nastupom bivših učenika pakračke škole u gradskoj vijećnici s početkom u 18 sati.
Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email