TJEDAN PSIHOLOGIJE U KNJIŽNICI Žene i muškarci, slični ili različiti?

TJEDAN PSIHOLOGIJE U KNJIŽNICI Žene i muškarci, slični ili različiti?

Tjedan psihologije koji se obilježava u Gradskoj knjižnici, započeo je jučerašnjim predavanjem pakračke psihologinje Nataše Major, koja je opet kao i prijašnjih godina zanimljivom temom privukla veliki broj posjetitelja. Predavanje je započela konstatacijom kako bi „svijet bio silno dosadan da smo svi isti“. Znanstveno je dokazano da razlike između žena i muškaraca znatno nadilaze izgled. Iako spol određuje genetika, žene i muškarci su genetski 99 posto isti, a razliku čini manje od jedan posto. Ono što je ključno u razlikovanju spolova, odnosno način na koji naš mozak funkcionira i način na koji se ponašamo, određuju – hormoni.

Major je iznijela mnogo zanimljivih usporedbi žena i muškaraca, pa smo tako saznali da žene pamte više detalja, da imaju veću sposobnost izvođenja više zadataka istovremeno, bolje čitaju neverbalne znakove, ali imaju i manjak samopouzdanja i sklonije su depresiji. S druge strane, muškarci pamte samo ono bitno, imaju bolje motoričke i orijentacijske sposobnosti, no brže burno reagiraju i ulaze u fizičke sukobe. Jednosatno predavanje psihologinja je završila porukom: „Osjećajte se dobro u svojoj koži i imajte realna očekivanja prema drugom spolu.“

Tjedan psihologije u pakračkoj knjižnici nastavlja se danas radionicom za djecu nazvanom  „Igre za razvoj socijalnih vještina“ s početkom u 16,30 sati, koju su pripremile Matija Cesar, psihologinja u Centru za pružanje usluge u zajednici Lipik i Martina Zanetti Pleša, socijalna radnica u istoj ustanovi.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email