U SUBOTU 15. PROSINCA Po 23. put Fokinom stazom

U SUBOTU 15. PROSINCA Po 23. put Fokinom stazom

Tradicionalni memorijalni planinarski pohod „Fokinom stazom  1991.“ ove godine Planinarsko društvo Psunj Pakrac organizira u subotu, 15. prosinca.

Prijava svih sudionika pohoda obavljat će se od 9 sati pred zgradom Turističke zajednice na  info pultu PD Psunja. Kao i ranijih godina, prije samog polaska na pohod, ujutro od 9 do 10 sati, sudionici mogu besplatno pogledati stalni postav Muzeja vojne i ratne  povijesti kao i  Muzej grada Pakraca.

Iz Pakraca u organiziranoj koloni uhodanom trasom pohoda polazi se u 10 sati, iznad kapele Svetog Roka simpatizer planinara, sugrađanin Srećko Brus sa svojim prijateljima i ove će godine sudionike pohoda počastiti toplim okrepljujućim napitcima i slavonskim mesnatim prerađevinama. Na kraju Ulice Svetog Roka, kod spomen–obilježja bit će položeni vijenci i odana počast uz prisjećanje na Domovinski rat. Kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa uobičajenim markiranim planinarskim pravcima nastavit će se  pješačenje do planinarskog doma Omanovac. U planinarskom domu biti će priređen grah po cijeni od 25 kuna, a nakon ručka, planinarsko druženje  bit će nastavljeno  uz živu muziku. Organizirani pješački povratak u Pakrac je u 17 sati, a okupljanje je kod putokaznog stupa postavljenog uz veliku livadu.

????????????????????????????????????

PD Psunj i ove godine priprema uobičajenu propagandnu ponudi koja će se sastojati od prigodnih planinarskih suvenira: rukotvorina pakračkih planinarki, nekoliko vrsta planinarskih naljepnica, planinarske razglednice, društveni Plan izleta i drugih aktivnosti za 2019.godinu, pečat planinarskog pohoda, majice, kape, knjigu o povijesti pakračkog planinarstva autora Rudolfa Cišpera, letak o povijesti Fokine staze, dnevnik Fokine planinarske obilaznice, dnevnik planinarske obilaznice Planinarski put Psunjem, druge dnevnike planinarskih obilaznica, kartu Psunja u izdanju Hrvatske gorske službe spašavanja.

PD Psunj  od 1996. godine organizator je ovog najmasovnijeg zimskog planinarskog pohoda u ovom dijelu Hrvatske u znak sjećanja na svog predratnog člana Marijana Kulhavija Foku koji je zajedno s bjelovarskim braniteljima Ivanom Bedekovićem, Antom Ćurićem, Franjom Gašparom, Draženom Hudecom, Željkom Novoselom i Darko Perošem poginuo u četničkoj zasjedi 29. prosinca 1991. godine u sjevernim pakračkim vinogradima.

Lani je na pohodu sudjelovalo oko 220 osoba svih uzrasta iz Zagreba, Bjelovara, Senja, Čazme, Đurđenovca, Lipika i Pakraca, a u nekim ranijim pohodima, ovisno o vremenskim prilikama,  sudjelovalo je i više od 350 planinara, ponekad i iz Slovenije.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email