STRUČNI SKUP O OBITELJI JANKOVIĆ: Činjenicama prednost ispred mašti i bajki

STRUČNI SKUP O OBITELJI JANKOVIĆ: Činjenicama prednost ispred mašti i bajki

„Ideja ovog skupa bila je zainteresirati stručnu javnost za ovu temu kako bi dobili što više saznanja o povijesti obitelji Janković i o vremenu u kojem su živjeli, ali i kako bi rasvijetlili još uvijek velik broj nepoznatih činjenica o ovoj obitelji koja je ostavila značajan trag u našim krajevima. Ne želimo maštati i prodavati bajke, nego želimo naša saznanja temeljiti na povijesnim činjenicama“, rekla je Jelena Hihlik, ravnateljica pakračkog muzeja na početku stručnog skupa pod nazivom „Tragom Jankovića“, koji je održan danas u Osnovnoj glazbenoj školi u Pakracu.

O obiteljskom stablu obitelji Janković, njenim najznačajnijim članovima koji su od sredine 18. do sredine 19. stoljeća bili vlasnici pakračkog vlastelinstva te o njihovoj ostavštini čiji se najveći dio nalazi u Gradskom muzeju u Požegi govorila je Ivana Domanović iz požeškog muzeja. Posebno se osvrnula na grofa Julija Jankovića, koji je jedini od te obitelji rođen u Pakracu, ali je na koncu i prodao pakračko vlastelinstvo 1861. godine.

Jelena Hihlik je u svom izlaganju približila izgled Pakraca u 18. stoljeću, a istaknula je i važnost koju je svaki pojedini član obitelji Janković imao za razvoj ovog kraja, kako u gospodarskom, tako i u društvenom i kulturnom smislu. Saznajemo da je ova obitelj poticala graditeljsku aktivnost kroz gradnju vlastelinskog središta, financirali su izgradnje sakralnih objekata na ovom području, ali su utjecali i na razvoj gospodarstva na način da su poticali doseljavanje velikog broja stranog stanovništva, posebice obrtnika. U njihovo vrijeme Pakrac postaje i jedno od većih trgovačkih središta jer je dobio pravo održavanja godišnjih sajmova.

Profesorica Katarina Nina Simončič s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, predstavila je kulturu odijevanja europskog prostora 18. i početka 19. stoljeća i prikazala portrete obitelji Janković uz prepoznavanje specifičnih odjevnih karakteristika i stilova.

Svoj doprinos ovom stručnom skupu dali su i Ivan Roth iz Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka i Ana Šitina s Odjela za povijest umjetnosti iz Zadra koji su približili Stražeman i Biškupce, mala mjesta podno Papuka koja su doživjela procvat i kulturni uzlet u vrijeme kada tim područjem upravlja plemićka obitelj Janković, dok je profesor Zdenko Samaržija održao izlaganje o pomoćnim prostorijama u kasnobaroknim i klasicističkim dvorcima Slavonije.

Iako je ovo prvi ovakav stručni skup na temu obitelji Janković, želja je organizatora da on postane tradicionalan i iz godine u godinu nas obogaćuje novim stručnim saznanjima o ovoj plemićkoj obitelji koja je bila jedna od najuglednijih i najbogatijih obitelji u Slavoniji tijekom druge polovice 18. stoljeća i koja je neizmjerno važna za razvoj ovog prostora.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email