STAMBENA ZGRADA NA PILANI Useljeno 15 stanova, praznih 10

STAMBENA ZGRADA NA PILANI Useljeno 15 stanova, praznih 10

Nakon više od sedam godina izgradnje, praćenih nizom administrativnih i drugih problema, lani u rujnu svečano je otvorena zgrada u Pilanskom putu vrijedna u konačnosti 10,15 milijuna kuna koja je građena za potrebe korisnika nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojeg provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Zgrada raspolaže s 12 stanova veličine 35 četvornih metara, sedam od 55, tri od 65 i tri od 45 kvadrata. Stanovi su izvorno 2010. godine  bili namijenjeni  nositeljima stanarskog prava koji su ta prava ostvarili prije Domovinskog rata na području gradova Pakraca i  Lipika, a nakon rata iz raznih razloga to pravo nisu konzumirali.

Na svečanosti otvorenja u prisutnosti gradonačelnice Anamarije Blažević, dožupana Željka Jakopovića i više dužnosnika Ureda za stambeno zbrinjavanje uručeni su ključevi stana i ugovori o korištenju za  šest obitelji prvih stanara zgrade.

Prošlog tjedna smo se obratili nadležnom Uredu za informaciju što se dogodilo u međuvremenu s ostalih 19 stanova, ali i sa stanarima koji su dobili ključeve lanjskog rujna.

Iz odgovora njihove službe za odnose s javnošću proizlazi da svih šest tada useljenih obitelji i danas borave u tim stanovima.

U međuvremenu je po dva kriterija Ureda useljeno još devet stanova, dakle ukupno 15 dok je deset praznih. Useljene su povratničke obitelji bivših nositelja stanarskih prava, pretežito su starije životne dobi, dok su korisnici s liste prvenstva grada Pakraca uglavnom mlađe životne dobi. Prosječna starost korisnika smještenih u 15 useljenih stanova iznosi 55 godina, kaže se u odgovoru Ureda na naš upit.

Uskoro još tri useljenja

Preostalih 10 stanova dodijeliti će se sukladno Zakonu o područjima posebne državne skrbi, odnosno u skladu sa Uredbom o utvrđivanju statusa bivših nositelja stanarskih prava i članova njihovih obitelji.

„Tri stana predviđena su za korisnike s liste prvenstva grada Pakraca, od kojih su dva rješenjem Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji dodijeljena korisnicima i očekuje se uskoro njihovo useljenje, dok se za preostali treći stan, do kraja ovog mjeseca očekuje izdavanje rješenja o pravu na stambeno zbrinjavanje te potom također useljenje.

Nadalje, dva stana predviđena su za obitelji koje borave u kućama u državnom vlasništvu koje nisu uvjetne za stanovanje. U tijeku je kompletiranje njihovih zahtjeva za zamjenu nekretnina u državnom vlasništvu te će isti biti proslijeđeni Povjerenstvu za zamjenu nekretnina na odlučivanje.

Preostalih pet stanova, predviđena su za dodjelu s osnova spomenute Uredbe, međutim, ukoliko neće biti zainteresiranih bivših nositelja stanarskih prava za stanovanje u predmetnoj stambenoj zgradi, ti stanovi će se dodijeliti korisnicima s osnova Zakona o područjima posebne državne skrbi, odnosno korisnicima s liste prvenstva grada Pakraca“, kažu u odgovoru.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone