SREDNJA ŠKOLA PAKRAC Dva prva razreda u eksperimentalnom programu

SREDNJA ŠKOLA PAKRAC Dva prva razreda u eksperimentalnom programu

 

Polaznici prvog razreda gimnazije i razreda fizioterapeutskih tehničara koji će se na jesen upisati u pakračku srednju školu školovat će se u eksperimentalnom programu „Škole za život“ kojeg uvodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Rezultat je to prošlog tjedna završenog natječaja na kojem su se samostalno javljale osnovne i srednje škole koje žele biti uključene u eksperimentalni program. Kod osnovnih škola javilo se njih 215, među kojima i pakračka, a izabrano je 46, ali ne i naša (iz naše županije Pleternica). Kod srednjih škola  javilo ih se je 72, a izabrano je 26 među kojima i Srednja škola Pakrac kao jedina iz županije.  Kod odabranih škola među kandidiranima nije obavljeno nikakvo bodovanje, već su izabrane pomoću kriterija teritorijalne zastupljenosti iz cijele Hrvatske, velikih i malih škola, ruralnih i urbanih sredina pri čemu i neodabrane škole neće ostati bez dijela svog učešća.

Što će točno podrazumijevati eksperimentalni program još nije posve poznato, ali je riječ o rasterećenju učenika i prilagodba kurikuluma suvremenom življenju. Za to će se provoditi narednih mjeseci edukacija nastavnika (profesora), ravnatelja i roditelja. No ono što je još važnije iz Ministarstva obećavaju razne materijalne ustupke u vidu poboljšavanja tehničkih uvjeta rada. Tako će svi učenici i profesori koji budu zastupljeni u procesu reforme dobiti besplatno tablete ili prijenosna računala kao i besplatan pristup internete. Komisija Ministarstva će obići naredni mjesec sve uključene škole i popisati raznu tehničku opremu za kabinete, informatičku opremu, instrumente, rekvizite za tjelesni odgoj koja je neophodna za nastavu, a koje odabrane škole nemaju kao i raznu drugu stručnu pomoć tijekom trajanja eksperimenta.

Besplatnu stručnu pomoć u raznim vidovima edukacije za ravnateljicu, nastavnike i roditelje dobit će i pakračka osnovna škola, tako da nekog posebnog razočaranja što nisu na kraju izabrani nema, kaže ravnateljica Sanja Delač.

 

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email