SNJEŽNA OLUJA: Promet otežan, ali ne i zaustavljen

SNJEŽNA OLUJA: Promet otežan, ali ne i zaustavljen

Promet na pakračkim i prilaznim cestama unatoč 30-tak centimetara svježeg snijega odvija se otežano, ali nije zaustavljen i u pakračkoj policiji nemaju niti jednu informaciju o zastoju.  Na pakračkom autobusnom kolodvoru tvrde da su jutros sve linije, mada uz poteškoće, odvezli. No, od ravnateljice pakračke osnovne škole Sanje Delač smo doznali da autobus APP nije mogao po učenike u Šumetlicu, kao niti njihov kombi u Kraguj, pa su ta djeca danas ponovo na „feriju“. U odjelu hitnog objedinjenog medicinskog prijema u pakračkoj bolnici kažu da noćas i jutros nisu imali niti jednu intervenciju ili pacijenta koji je izravno povezan s ovom snježnom mećavom. Inače od sinoć do jutros u sedam sati, uz temperaturu od minus 2 ili 3 stupnja Celzijusa palo je, prema mjerenju lipičke meteorološke postaje, 22 nova centimetra snijega, što znači da ga sada uz onaj koji je pao u subotu i jutros ima oko 40 centimetara.

Na državnim cestama od sinoć su u pogonu zimske službe tvrtke Ceste Slavonski Brod dva kamiona s ralicama i posipačima koji stalno voze na pravcima od Bučja do Trokuta, odnosno od Kipa do Bijele Stijene. Potrošili su 50-tak tona soli, kaže Zdravko Svjetličić, voditelj pakračke nadcestarije. Bez prestanka će raditi do daljnjeg, a prema njegovim službenim vremenskim prognozama snijeg neće prestati padati do večeri, mada će intenzitet oslabiti. Djelomičan je problem i što je slaba gustoća prometa, pa nema tko „umiješati“ sol u snježnu masu što usporava njeno djelovanje. On očekuje da će s večerašnjim prestankom snježnih oborina, unatoč  najavljenom zahlađenju, sutra prijepodne dovesti ceste u stanje kakvo vozači vole – „na crno“.

Zimske službe rade bez prestanka

Županijske ceste u dužini od 160 kilometara na ovom području u  zimskim uvjetima održava tvrtka Jurčak niskogradnja iz Požege. Od sinoć od sedam sati u pogonu su im dva vozila s ralicama i posipačima i za to vrijeme su potrošili  oko 25 tona soli i na uzbrdicama kojih je puno oko 20 kubika agregata. Prema riječima Ive Komljenovića i oni će bez prestanka raditi dok sve ceste ne budu  sigurne za prometovanje.

Na gradskim i nerazvrstanim prometnicama snijeg uklanjaju gradski komunalni pogon i kooperant iz Bjelovara. Na raspolaganju im je jedan kamion s ralicom i posipačem, veliki traktor s ralicom i posipačem, te mali traktor s ralicom za nogostupe. U pogonu su od četiri sata ujutro i Almir Delihodžić, voditelj gradskog komunalnog pogona, kaže da će uz izmjenu tri vozača raditi koliko ih ima osposobljenih i u komunalnom pogonu na terenu biti dok  bude trebalo. Do sada su svoje prometnice posipali s 30-tak tona soli. Sve nadležne službe kažu da soli ima dovoljno.

Na gradskim prometnicama čišćenje snijega znatno usporavaju i otežavaju parkirani automobili, pa službe mole sve vlasnike koji imaju za to mogućnost da ih sklone s javnih prometnih površina.

Nakon što se uspostave uvjeti za normalno odvijanje prometa u zimskim uvjetima na red će u središtu grada doći i parkirališta, a Delihodžić je za sutra najavio i akciju čišćenja gradske tržnice kako bi se u četvrtak tržni dan mogao odraditi u koliko toliko normalnim uvjetima.

Građani u Pakracu ispred svojih kuća i radnji još nisu u dovoljnoj mjeri krenuli u čišćenje nogostupa, pa je dok snijeg ne prestane padati bez potrebe bolje ne kretati van. Isto tako od vozača se očekuje dodatni oprez i strpljenje.

Što se tiče regulative, kako one propisane zakonom na državnoj razini tako i lokalne, za vozače i građane ju je bolje niti ne spominjati jer ona o prioritetima govori kao o rokovima od 12, 24 i 48 sati od trenutka prestanka padanja  snijega, što znači da oni još nisu niti počeli teći. Stoga se u prometu uzdajte u svoj i tuđi oprez i strpljenje.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email