SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE Puno rada i u mirnoj godini

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE  Puno rada i u mirnoj godini

Prošla godina je za vatrogasce Pakraca i Lipika bila  jedna od mirnijih u posljednje vrijeme o čemu govori i statistika intervencija. Na području ta dva grada vatrogasci 15 DVD-ova  su imali 31 požarnu te 26 tehničkih intervencija, ali i mnogobrojne druge ne vatrogasne prirode, izvijestio je sinoć u Velikom Banovcu na skupštini Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik Ilija Turković mlađi, njen zapovjednik.

Pored toga istaknuli su se intervenirajući  ljetos na požarima u Dalmaciji,  nedaleko Benkovca gdje je u pomoć  četiri dana išlo devet vatrogasaca s jednom cisternom s ovog području.

Govoreći o organizacijskoj strukturi Turković je posebno istaknuo da uz oko 800 ispitanih vatrogasaca i vatrogasnih časnika u organizacijama vatrogasne mladeži imaju oko 170 članova koji redovito sudjeluju u obuci,  na natjecanjima i vatrogasnim kampovima. Pored toga bogat je i popis vatrogasne tehnike s kojom raspolažu, a kojom dominiraju čak 43  različita vozila, devet traktorskih cisterni te brojna druga oprema poput pumpi, radio uređaja i slično, pri čemu velike zasluge za takvu opremljenost imaju donatori – prvenstveno Vlada Tirola,  rekao je Turković mlađi.

Govoreći o organizacijskom ustrojstvu tajnik VZ Zlatko Zerdin istaknuo je da osim 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava  s 3,5 zaposlenika  djeluje i pet profesionalnih vatrogasaca u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Požeško-slavonske županije raspoređeni u Pakracu i Lipiku, kao i dobro suradnju s nadređenima unutar Hrvatskog vatrogasnog saveza. Sve to ne bi bilo moguće bez dobre suradnje s gradovima Pakraca i Lipika koji su lani iz proračuna za vatrogastvo izdvojili  390.000 (Pakrac), odnosno 370.000 kuna (Lipik), kao i oko 30.000 Vatrogasna zajednica Županije pa su vatrogasci Pakraca i Lipika lani potrošili kroz svoju Zajednicu nešto više od 800.000 kuna.

Od ostalih aktivnosti Zerdin je istaknuo da su sva društva odradila sve zakonske obveze poput skupština, natjecanja, a po prvi put, kao jedini u županiji, su imali i natjecanje zimi u dvorani što su kasnije pozdravili i gosti s Požeštine.

Slične aktivnosti u približno istim financijskim okvirima u  planu su i za ovu godinu.

Puno pohvala s Požeštine

Pohvale za takav rad na skupštini došle su i od gostiju. Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, osim rada je pohvalila organizaciju i izvješće na skupštini pa uslijed toga i nije čudno da je tradicija vatrogastva na ovom području stara 140 godina. Pohvalila je naročito rad s mladeži i istaknula zadovoljstvo što je čula s koliko tehnike vatrogasci raspolažu, ali i naglasila potrebu da se ubuduće više pažnje posveti osobnoj zaštitnoj opremi. Kao razlog dobrih rezultata ona je istaknula odličnu sinergiju dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva, a kako bi bar približno nadoknadila volonterima trud i potrošeno vrijeme krajem  godina je donijela odluka da se nezaposlenima dobrovoljnim vatrogascima  duži boravak na intervencijama plati iz gradskog proračuna. „Hvala vam na intervencijama, hvala vam na humanitarnom i dobrovoljnom radu“, završila je pakračka gradonačelnica.

Dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar  također je imao samo riječi hvale za vatrogasce ističući da novac koji je iz proračuna u njih uložen nije trošak nego  investicija, a rad s mladima ukazuje da  vatrogasna budućnost u ovom kraju nije upitna.

I gosti s Požeštine, iz više njihovih DVD-ova te tri tamošnje vatrogasne zajednice su hvalili rad pakračko-lipičkih vatrogasaca istakavši da će dio toga što su čuli pokušati prenijeti u svoja društva.  Josip Ugrin, zapovjednik Vatrogasne zajednice Županije naročito je pohvalio spremnost naših vatrogasaca da se uključe u šire aktivnosti što je pokazao lani slučaj Benkovca, ali i sadašnja pomoć u Slavonskom Brodu gdje Ilija Turković stariji s pakračkom cisternom kao jedini vatrogasac s naše županije već osam dana opskrbljuje stanovništvo pitkom vodom. Ugrin je zahvalio i gradskim čelnicima na podršci koju pružaju vatrogascima.

Danijela  Kiša, ravnateljica GD CK Pakrac je zahvalila na suradnji i poželjela vatrogascima još jednu mirnu godinu.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email