SKUPŠTINA UDRUŽENJA OBRTNIKA Grad učetverostručuje poticajna sredstva

SKUPŠTINA UDRUŽENJA OBRTNIKA Grad učetverostručuje poticajna sredstva

Zastupanje interesa pakračkih i lipičkih obrtnika, njihova promocija i stručno usavršavanje će i dogodine biti osnova rada Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, rekao je na sinoćnjoj programskoj skupštini njihov predsjednik Davor Lepka.

U usvojenom programu rada za 2019. godinu nalaze se još aktivnosti kao što je suradnja s gradovima Pakrac i Lipik, Područnom obrtničkom komorom i HOK-om, kao i obrtničkim udruženjima iz drugih gradova.

Osvrćući se na trenutno stanje obrtništva Lepka je istaknuo da se broj obrtnika u ovoj godini povećao za osam i sada ih na području ova dva grada ima 169. Prevladava uslužni karakter tako da su tržišno orijentirani uglavnom lokalno.

Govoreći o financijama tajnica Vera Pečanić članove Skupštine upoznala je s prihodima i rashodima. U ovoj godini Udruženje je prihodovalo 87.500 kuna i to će biti baza i za financijski plan za iduću godinu pri čemu oko 60.000 kuna dolazi iz članarine obrtnika. U ovoj godini imali su troškova više od 90.000 kuna, ali i zbog činjenice da su investirali 17.400 kuna u budući obrtnički dom te su oko 18.000 kuna potrošili na tiskanje knjige u povodu 200. godišnjice rada obrtničkog ceha u Pakracu, što su troškovi koji neće biti prisutni u 2019. godini.

Pakrački cilj nisu velike tvornice, nego mali obrtnici

Nakon dužeg vremena na Skupštinu obrtnika pozvana je i pakračka gradonačelnica Anamarija Bležević koja je Udruženju zahvalila na suradnji, posebice na suorganizaciji Grahfesta koje je Udruženje koštalo 14.000 kuna, a Grad, bez marketinga još 30.000. Gradonačelnica je pozvala obrtnike da se uključe u gradske mjere za poticanje razvoja gospodarstva na koje je Grad ove godine potrošio 100.000 kuna, a u idućoj će, pošto je Mjera vrlo dobro prihvaćena, ta proračunska stavka biti planirana u četverostrukom iznosu. Njen poziv, kako je pojasnila, ne odnosi se samo na konzumiranje te financijske potpore nego i na njen sadržaj u dogradnju te očekuje od obrtnika i Udruženja da svojim prijedlozima poboljšaju tu Mjeru kao i sugestije za bilo koje druge gradske aktivnosti koje bi poboljšali položaj poduzetnika i olakšali njihovo poslovanje. Jer, naglasila je Blažević, pakrački cilj nisu velike tvornice, nego mali obrtnici.

Kako je ova godina po pitanju obrtništva u Pakracu bila u znaku jubileja 200 godina postojanja obrtničkog ceha i kako je Pakrac dio projekta „Grad prijatelj ženskog poduzetništva“ gradonačelnica će na tradicionalnom božićnom gradskom domjenku 20. prosinca posebnim priznanjem nagraditi tri dugogodišnje pakračke obrtnice koje je predložilo  Udruženje: Snježanu Nožarić, Renatu Demicheli i Đurđicu Andričević.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email