SKUPŠTINA UDRUGE PČELARA Najlošija pčelarska godina

SKUPŠTINA UDRUGE PČELARA  Najlošija pčelarska godina

Lanjska godina je za pčelare bila najlošija desetljeće unazad. Razlog su obilne kiše u fazi cvjetanja biljaka pa su pčelari u vrijeme cvjetanja bagrema, umjesto da sakupljaju med, morali prihranjivati pčele što ne pamte niti iskusniji pčelari, istaknuo je u izvješću o radu Robert Androić, predsjednik Udruge pčelara Pakrac-Lipik na skupštini što je sinoć održana u vijećnici kurije Janković. To je bio i razlog zašto su se pčelari obratili gradskim vlastima tražeći pomoć pa je Grad Pakrac pomogao s 9.000, a Grad Lipik s 5000 kuna.

Prošle godine organizirali su posjet sajmu u Gudovcu, te edukativni obilazak drugih udruga i OPG-ova koji se bave pčelarstvom. No, rekao je Androić, odaziv je bio loš kao i što nije zadovoljan što je samo 6 pčelara, od 51 aktivnog člana Udruge, dao uzorke meda na 10. županijsko ocjenjivanje čiji su bili suorganizator. Pored toga, redovito su se pojavljivali na gradskim manifestacijama Pakraca i Lipika.

Udruga je lani potrošila 32.000 kuna, a najveća stavka je članarina Hrvatskom pčelarskom savezu 11.700 dok su na potpore pčelarima potrošili 11.500.

U ovoj godini osim redovne djelatnosti oko skrbi za pčele planiraju edukativne aktivnosti, posjet sajmovima, zajedničku nabavu ambalaže za med i pogače za prihranu, te izradu katastra paše. Bit će i domaćini 11. županijskog ocjenjivanja meda koje će biti održano u sklopu sajma Slavonski banovac. Androić je upozorio pčelare da će ove godine po prvi put županija u sklopu natječaja za poticanje razvoja stočarstva uvrstiti i pčelarstvo kao supotpomognutu djelatnost.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email