SKUPŠTINA UABA PAKRAC-LIPIK Želja spomen soba 12. proleterskoj

SKUPŠTINA UABA PAKRAC-LIPIK Želja spomen soba 12. proleterskoj

Obnova i održavanje spomenika iz Drugog svjetskog rata, te komemoriranje i sjećanje na razne obljetnice iz tog razdoblja, kako na području Pakraca i Lipika, tako i u susjednim jedinicama lokalne samouprave bile su najvažnije aktivnosti Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakraca i Lipika u prošloj godini. Osim toga, uključivali su se i u različite aktivnosti Saveza antifašističkih boraca Hrvatske i susjednih srodnih udruga pa su bili tako i u Jasenovcu, Kumrovcu, Jadovnu, Srbu, rekla je jučer na skupštini Udruge u mjesnom domu u Kraguju Mirjana Bilopavlović, njena predsjednica.

U  izvješću je pored toga istaknula da imaju 44 člana, većinom starije životne dobi i narušenog zdravlja što otežava rad Udruge pri čemu je naglasila djelomično zadovoljstvo sa financiranjem iz jedinica lokalne samouprave, ali ne i s obrazovnim sustavom odakle izostaje podrška uslijed čega su tekovine antifašizma zanemarene, te je taj dio posebno naglašen u programu rada za ovu godinu u kojem i dalje ostaje naglasak na odražavanju spomenika i komemoriranju žrtvama Drugog svjetskog rata uz potrebu dodatne afirmacije antifašizma naročito među mladima.

Govoreći o financijama blagajnik Tomo Jendrašić je detaljno razradio lani potrošenih 5.300 kuna uglavnom na vijence i svijeće.  Ove godine će taj proračun biti bogatiji jer je za razliku od lani  Županija odobrila 2.000 kuna, Grad Pakrac 2.000, a isto toliko se očekuje i iz Grada Lipika (lani 1.500 kn) pa je godišnji budžet udruge planiran na 10.000 kuna što će uvelike olakšati provođenje radnih akcija u kojima su lani pored 280 volonterskih sati i sami plaćali potrošeni materijal i troškove osvježavanja.

Sala u domu u Kraguju bila je u potpunosti popunjena zahvaljujući i dobrom odazivu gostiju pa su rad udruge pohvalili i pozvali na suradnju antifašističke udruge iz Požege, Daruvara, Virovitice, Novske, a po prvi put i Češke besede Prekopakra.

Na skupštini su govorili i članovi-gosti pakrački dogradonačelnik Nikola Ivanović i dožupan Miroslav Grozdanić.

Ivanović je posebno naglasio da je u dobroj suradnji s gradskim strukturama preseljena kosturnica sa središnjeg gradskog trga, na groblje na Gavrinicu, a spomenik „Ranjenom borcu“ će u rekonstrukciji trga biti pomaknut tek 50-tak metara južnije čime će Pakrac ostati jedan od rijetkih gradova koji će u svom središtu imati obilježje antifašizma. On je pozvao na skupljanje građe za spomen sobu 12. slavonske proleterske brigade što je sljedeća velika akcija UAB-a u kojoj bi se našao i ured Udruge te najavio mogućnost skore obnove spomenika u Batinjanima i Gornjoj Obriježi.

Grozdanić je naglasio značaj volonterskog rada u Udruzi i izrazio nadu da će županijske i gradske strukture prilikom raspodjela proračunskog novca više nego do sada vrednovati taj volonterski entuzijazam.

Kako je Ivanović u jednom dijelu svog obraćanja iskoristio priliku da s pozicije člana SDSS govori o predstojećim EU izborima, reagirao je Grozdanić s druge stranačke opcije (DPS) pri čemu su ova dva izabrana predstavnika srpskog naroda iskazala i suprotstavljena razmišljanja oko nekih lokalnih tema poput upotrebe i održavanja doma u Kraguju.

Skupština je ujedno bila i prilika da UAB Pakrac-Lipik obilježi nedavni Dan Pobjede i Dan Europe o čemu je govorio Pero Matić.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email