SKUPŠTINA POVIJESNOG DRUŠTVA PAKRAC-LIPIK Praktična prezentacija povijesti na sajmovima

SKUPŠTINA POVIJESNOG DRUŠTVA PAKRAC-LIPIK Praktična prezentacija povijesti na sajmovima

Istraživački radovi povijesne tematike koji će uskoro biti prezentirani u 11. broju Zbornika te sudjelovanje na gradskim manifestacijama s prezentacijom povijesnih gastronomskih specijaliteta ovog kraja su obilježja lanjskog rada Povijesnog društva Pakrac-Lipik, istaknuo je u izvješću na skupštini što je sinoć održana u pakračkoj knjižnici predsjednik Stjepan Benković.

Članovi Društva, a broj im se povećao i sinoć na skupštini, lani su raspravljali o kulturno-povijesnim dobrima od lokalnog značaja te je sada 15 takvih pod zaštitom. Istražili su i napisali povijest kuće Zima u Poljani, a u suradnji s pakračkim učiteljicama Danijelom Crnković i Daliborkom Duchač su pripremili module udžbenika lokalne povijesti za učenike nižih razreda osnovne škole koji za sada postoje samo u digitalnom obliku. Sve to, uključujući i ove udžbenike, će biti vidljivo već idući mjesec u 11. broju Zbornika koji je u tisku.

Veliki dio lanjskog rada Društva se odnosio na izgradnju povijesne krčme  nazvane „Kod veprove glave“ s kojom su nastupili i prezentirali jela ovog kraja iz 18. i 19. stoljeća na Sajmu  cvijeća u Lipiku, odnosno pakračkom sajmu “Slavonski banovac“. Zahvaljujući donacijama, najviše drveta tvrtke Šume Šugić, izgrađena su tri prenosiva i sklopiva modula ove simulacije povijesne građevine u što je utrošeno oko 300 sati dobrovoljnog rada, ali zahvaljujući tome njihova pojava na ovim manifestacijama privlači sve veću pažnju posjetitelja čime je i Društvo sve prepoznatljivije, a praktična prezentacija povijesne gastronomske ponude ovog kraja uspješnija. Imali su i izlet na povijesni lokalitet  „Kamengrad“ na Papuku, a takvu praksu će nastaviti i ove godine.

Za sve te aktivnosti potrošili su  oko 19.000 kuna koji su u najvećem dijelu osigurana kroz proračun dva grada, po 15.000 kuna, dok će preostala sredstva potrošiti na plaćanje tiskanja Zbornika.

U raspravi članovi društva su potencirali propadanje muzejskog izloška parne lokomotive postavljene prije rata na staroj željezničkoj stanici u Pakracu, a svi napori Društva da se ona zaštiti od propadanja i devastacije su ostala bez rezultata zbog nerazumijevanja u željezničkim strukturama, ali kako se radi o zadnjoj aktivnoj parnoj lokomotivi koja je sve do 1987. godine vozila hrvatskim prugama, neće se odustati od njene zaštite, zaključili su članovi.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email